De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Colindători şi tradiţii de iarnă la Nou Român
Credincioşii Parohiei ortodoxe Nou Român din Protopopiatul Avrig, judeţul Sibiu, au avut bucuria de a primi în mijlocul lor oaspeţi de seamă. Evenimentul a fost prilejuit de organizarea celei de-a V-a ediţii a "Festivalului Naţional al Datinilor şi Obiceiurilor de Iarnă". Acest festival promovează tradiţiile autentice româneşti şi este organizat în fiecare an, în ajunul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, de Consiliul Judeţean Sibiu, Complexul Naţional Muzeal ASTRA şi Muzeul Civilizaţiei Transilvane ASTRA.
Cele mai multe manifestări, în cadrul festivalului dedicat tradiţiilor româneşti, au loc la Sibiu, dar pentru că la Nou Român există Centrul Cultural Memorial "Dr. Gheorghe Telea Bologa" - "un autentic muzeu al zonei etnografice a Ţării Oltului" -, aflat acum în administrarea Muzeului ASTRA, şi pentru că există o bună colaborare cu autorităţile şi reprezentanţii parohiei ortodoxe de aici, ziua de duminică a festivalului este rezervată întotdeauna vizitării şi colindării comunităţii din acest sat. Dacă în anul 2010 la Nou Român au poposit grupuri de colindători din judeţele Botoşani, Bacău şi Neamţ, anul acesta în vizită s-au aflat cetele de colindători din localităţile Giurgeni şi Vlădeni, din judeţul Ialomiţa, şi membrii Ansamblului artistic "Urşii" din localitatea Girov, judeţul Neamţ. Fiind zi de duminică, oaspeţii au fost aşteptaţi la sfânta biserică, colindătorii participând alături de credincioşii din sat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe". Colinde în biserică şi pe uliţele satului După încheierea slujbei, cetele de colindători au susţinut în lăcaşul de cult un concert de colinde tradiţionale româneşti, apoi întreg alaiul a pornit pe uliţele satului, îndreptându-se spre Centrul Cultural Memorial "Dr. Gheorghe Telea Bologa". Aici s-a desfăşurat cea de-a doua parte a programului, cetele de colindători prezentându-şi întreg repertoriul de cântece şi colinde, iar "Urşii de la Girov" demonstrându-şi aleasa măiestrie în joc, întreaga reprezentaţie aducând în sufletele tuturor celor prezenţi buna dispoziţie şi fiind răsplătită cu binemeritate aplauze. După-amiaza s-a încheiat cu o mică agapă frăţească oferită de gazde, bun prilej pentru localnici şi pentru oaspeţi de a se cunoaşte mai bine şi de a lega noi prietenii. Fiind încântaţi de frumoasa primire ce li s-a făcut, atât la biserică, cât şi la muzeu, oaspeţii au promis că vor reveni cu plăcere şi altă dată la Nou Român. Comunitatea credincioşilor din parohie aduce mulţumiri participanţilor la festival, precum şi organizatorilor.