Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Colocviu despre arta iconografică a creștinilor din Orient la Paris
Sâmbătă, 18 noiembrie, la Petit Palais (Musée des beaux arts) din Paris a avut loc colocviul „Les Arts des Chrétiens d’Orient”, o dezbatere științifică ce a reunit cercetători ai lumii mediteraneene, orientaliști și bizantinologi și specialiști în iconografie. Evenimentul a avut loc cu prilejul inaugurării noii expoziții de icoană și artă a creștinilor din Orient găzduită de Institut du Monde Arabe până pe 14 ianuarie 2018. Între invitații la colocviu s-au numărat Muriel Debié (Centre national de la recherche scientifique) și Raphaëlle Ziadé, specialist în arta bizantină și responsabil al departamentului bizantin al Petit Palais.
Printre prelegerile susținute s-au numărat și cele ale lui Jean-Michel Spieser (Universitatea din Fribourg), care a vorbit despre Cele două icoane ale lui Hristos în perioada Antichității târzii, Ioanna Rapti, director de studii la École Pratique des Hautes Etudes, a făcut o expunere despre Manuscrisele armene din Patriarhia Ierusalimului: pelerinajul creștin și memoria colectivă, sau Mat Immerzeel (Universitatea din Amsterdam) care a conferențiat despre Arta creștină medievală din Orientul Apropiat: interacțiuni artistice.
Pentru Raphaëlle Ziadé „bogăția moștenirii culturale a creștinilor din Orient trebuie valorificată și făcută cunoscută întregii lumi. În Orient s-a născut viața monahală, cel mai reprezentativ exemplu fiind Sfântul Antonie cel Mare alături de Sfântul Simeon Stâlpnicul. Egiptul și Orientul Apropiat au devenit locuri de pelerinaj, iar acum, prin această expoziție și prin colocviul de astăzi, ne propunem să aflăm cât mai multe despre această moștenire culturală importantă în istoria omenirii”.
Icoanele și obiectele de cult, îndeosebi relicvarii, aparțin spațiului sud-european - Grecia și zona balcanică, Creta, Constantinopol, Etiopia și Rusia, și datează din perioada medievală (început de secol XII până spre sfârșitul secolului al XVI-lea). Însă ele nu sunt singurele bogății ale lumii bizantine mediteraneene, căci din colecție nu lipsesc monede din timpul Sfântului Împărat Constantin cel Mare până în perioada lui Zenon sau diferite efigii.
La colocviul organizat cu sprijinul fundației l’Œuvre d’Orient au participat 200 de persoane.