Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Colocviul „Cuvântul lui Dumnezeu“, la final
Lucrările Colocviului Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase s-au încheiat sâmbătă, 28 august, la Palatul Patriarhiei. Ultima prelegere a fost susţinută de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Timp de trei zile, în perioada 26-28 august, peste 20 de profesori de teologie şi cercetători în domeniul ştiinţelor religioase din întreaga lume au participat la o serie de comunicări ştiinţifice, cu tema "Cuvântul lui Dumnezeu". Evenimentul, găzduit de Patriarhia Română, a fost organizat de Academia Internaţională de Ştiinţe Religioase şi a avut ca scop stabilirea de contacte între teologi de naţionalităţi şi tradiţii creştine diferite, precum şi a unui cadru academic de dialog teologic. Au fost susţinute 12 prelegeri, în care s-a subliniat actualitatea hristologiei şi importanţa ei pentru dialogul interreligios şi interconfesional. Reuniunea s-a încheiat cu prelegerea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel: "Cuvântul lui Dumnezeu, transmis prin mijloacele de comunicare în masă", prin care Întâistătătorul Bisericii noastre a accentuat rolul şi importanţa mijloacelor media în transmiterea cuvântului evanghelic. "Predicarea Cuvântului lui Dumnezeu şi a credinţei creştine constituie pentru Biserică vocaţia sa primordială, lucrarea ei misionară pentru viaţa lumii. În consecinţă, în fiecare etapă a istoriei, comunităţile religioase dinamice au devenit receptive la utilizarea noilor tehnologii de comunicare. Nu este lipsit de importanţă faptul că primul produs al tiparului cu litere mobile, inventat de Johannes Gutenberg, a fost o biblie", a spus Preafericirea Sa. Noile mijloace de comunicare, noi şanse pentru misiune Patriarhul României a evidenţiat că toate marile religii ale lumii şi-au adaptat metodele de transmitere a doctrinelor şi preceptelor etice la noua cultură dominată de mijloacele moderne de comunicare, subliniind că "Biserica Ortodoxă consideră că noile mijloace de comunicare, cum ar fi radio, televiziunea, internetul, cotidianul imprimat sau electronic, oferă noi şanse pentru misiune, dar în acelaşi timp atrag atenţia asupra pericolului pentru viaţa personală sau comunitară care poate apărea ca urmare a utilizării necorespunzătoare a mass-media". Patriarhul României a subliniat, de asemenea, că Patriarhia Română şi-a amplificat misiunea prin utilizarea mijloacelor media moderne, care sunt un suport tehnic pentru a face mai bine cunoscută societăţii actuale viaţa liturgică, culturală, catehetică, socială şi filantropică a Bisericii, dar fără să fie un substitut al misiunii pastorale tradiţionale care favorizează contactul personal direct al preoţilor cu credincioşii lor. În acest sens, Preafericirea Sa a făcut participanţilor la colocviu o scurtă prezentare a activităţii şi misiunii Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Rezultatele discuţiilor din cadrul colocviului de la Bucureşti vor fi publicate într-un volum cu valoare normativă pentru lumea teologică actuală. Ieri, după Sfânta Liturghie, participanţii la eveniment au vizitat mai multe mănăstiri din Capitală.