În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Comemorare a deținuților politici anticomunişti
În ziua de cinstire a Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, sâmbătă, 9 martie, declarată și „Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”, în Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei și în Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au săvârșit slujbe de pomenire și au fost organizate evenimente comemorative. La Râmnicu Sărat, județul Buzău, a fost vizitată fosta închisoare unde au suferit și au murit mari personalități ale vieții culturale și politice românești.
La biserica din Galați ce îi are ocrotitori pe Sfinții 40 de Mucenici au fost comemorate sâmbătă, 9 martie 2019, victimele regimului comunist din perioada 1944-1989. Biserica este ctitorie a membrilor Asociației Foștilor Deținuți Politici din Galați, în memoria deținuților politici anticomuniști. Evenimentele comemorative de la biserica gălățeană au început de vineri cu oficierea slujbei Vecerniei unită cu Litia. Sâmbătă, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. La slujbă au participat foști deținuți politici, urmași și rude ale victimelor regimului comunist sau foștilor deținuți politici, precum și credincioși din parohie.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a evidențiat faptul că Sfinții 40 de Mucenici sunt un exemplu de viețuire și de credință nestrămutată în Domnul Hristos pentru întreaga creștinătate, iar sărbătoarea lor este prilejul cel mai potrivit de a ne aduce aminte și de a-i pomeni pe cei care au pătimit nenumărate chinuri chiar în vremurile noastre, ne-a transmis părintele Rareș Bucur, consilier eparhial.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, la troița din curtea bisericii ridicată în anul 2018 cu sprijinul Asociației Foștilor Deținuți Politici din Galați, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian a săvârșit slujba de pomenire pentru cei care au apărat credința în Dumnezeu și demnitatea poporului român în timpul regimului comunist, au pătimit și au trecut la Domnul.
La final, membrii Consiliului și Comitetului parohial au oferit o masă caldă pentru cele 100 de persoane găzduite de Centrul de Urgență pentru Persoane fără Adăpost din Galați, precum și 150 de pachete cu alimente pentru credincioșii prezenți la biserică.
În contextul marcării „Zilei Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989”, la Râmnicu Sărat, județul Buzău, a avut loc sâmbătă, 9 martie, simpozionul „Libertate câștigată cu jertfă”. Au participat oficialitățile locale, oameni de cultură, clerici, credincioși, dar și un grup de copii din Parohia Valea Babei, județul Vrancea. Evenimentul a debutat cu slujba de pomenire oficiată în incinta fostului penitenciar de detenție politică din Râmnicu Sărat pentru cei care și-au pierdut viața între zidurile închisorii.
Lucrările simpozionului s-au desfășurat la Centrul cultural „Florica Cristoforeanu” din oraș, unde Cosmin Budeancă, cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, și prof. dr. Manuela Camelia Sava de la Colegiul Național „Alexandru Vlahuță” din Râmnicu Sărat au evocat mari personalități ale vieții culturale și politice care au fost întemnițate în temuta închisoare râmniceană, precum Ion Mihalache, Corneliu Coposu și Ion Diaconescu.
Manifestarea s-a încheiat cu vizionarea filmului „Binecuvântată fii, închisoare!”, realizat de regizorul Nicolae Mărgineanu, în anul 2002, care arată chinurile și umilințele îndurate de deținutele politice în închisorile comuniste din România.