De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Comemorarea deținuților de la Penitenciarul Târgșor
Deținuții politici și copiii încarcerați la Penitenciarul Târgșor, județul Prahova, pentru vina de a se fi opus regimului comunist din România au fost comemorați joi, 8 iunie, în cadrul unității de detenție. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru foștii deținuți politici, sfințind și o plachetă așezată în memoria acestora.
La Penitenciarul Târgșor din apropierea orașului Ploiești, unitate de detenție numită și „Închisoarea îngerilor” deoarece în trecut în această închisoare a fost aplicat programul de „reeducare” pentru câteva sute de minori, a avut loc un moment comemorativ pentru toți deținuții politici anticomuniști care au fost închiși aici.
La orele dimineții, în biserica penitenciarului Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de clerici din care au făcut parte și părintele protoiereu Mihăiță Stroe de la Protopopiatul Ploiești Sud; părintele Cristian Antonescu, coordonator al slujitorilor din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor din România și părintele Georgian Alexandrescu de la Parohia „Înălțarea Domnului” din Ploiești.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost înălțate rugăciuni pentru odihna sufletelor deținuților politici, iar la finalul slujbei a fost săvârșit și Parastasul pentru pomenirea lor. În cadrul evenimentului a fost dezvelită și o placă comemorativă, așezată la inițiativa părintelui Georgian Alexandrescu spre amintirea celor care au suferit prigoana comunistă în acest loc, care a fost sfințită prin stropire cu agheasmă de către Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În încheierea manifestării, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de binecuvântare.
„Această placă așezată pe peretele bisericii Penitenciarului Târgșor ne amintește de toți cei care, în vremuri de încercare, în vremuri de ostilitate a regimului comunist, au fost întemnițați aici. E bine să nu uităm că, vreme de câțiva ani, Penitenciarul de la Târgșor a adăpostit și copii, unii cu vârste destul de fragede, unii de 10-12 ani. Mulți copii, numiți de cercetători «îngeri», care au sfârșit aici, la Canal, la Gherla sau în alte locuri, ne arată că suferința îl înalță mult pe om. Temnița poate deveni și un spațiu al descoperirii pentru cei care înțeleg altfel lucrurile și pentru cei care înțeleg că suferința este o pedagogie prin care noi încercăm să ne apropiem mai mult de Dumnezeu”, a spus ierarhul.