La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Comemorarea eroilor revoluţiei în cimitirul lor din Capitală
Eroii români care şi-au vărsat sângele pentru libertate în evenimentele tragice din decembrie 1989 au fost comemoraţi ieri, în cadrul unei slujbe de pomenire săvârşite de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, în faţa monumentului ridicat în amintirea lor în incinta Cimitirului Eroilor Revoluţiei din Capitală.
Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului naţional al României de către fanfara Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”. În continuare, un sobor de slujitori, în frunte cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, a săvârşit slujba cu rânduială specială a Parastasului pentru eroi, în cadrul căreia au fost pomeniţi toţi cei care şi-au sacrificat viaţa în timpul Revoluţiei române din 1989.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfinţia Sa a subliniat faptul că „în această zi sunt cinstiţi cei care şi-au încheiat zilele vorbind despre libertate, despre Dumnezeu, amintind că vor muri, dar vor fi liberi. Prezenţa la această slujbă a reprezentanţilor numeroaselor instituţii ale Statului român şi ale unor asociaţii arată că jertfa eroilor din decembrie 1989 este mereu pomenită. Dar cea mai înaltă formă de cinstire este rugăciunea, pe care, în aceste zile, slujitorii sfintelor altare o săvârşesc pretutindeni, în ţară şi în străinătate, dar mai ales prin pomenirea lor la Sfânta Liturghie. Rugăciunea cuprinzătoare care a fost aşezată la slujba pomenirii eroilor vorbeşte de la sine. Aşa cum pe pământ s-au bucurat de cinste, Îl rugăm pe Dumnezeu să îi învrednicească de aceeaşi cinste şi în Împărăţia Sa, dăruindu-le cununa cea neveştejită a slavei Sale”. După ceremonialul religios, în acordurile „Imnului eroilor” intonat de fanfara militară, au avut loc depuneri de coroane de flori din partea unor instituţii ale Statului român, precum şi a mai multor fundaţii şi asociaţii pentru comemorarea victimelor luptei anticomuniste şi ale Revoluţiei din decembrie 1989.