Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Comemorarea istoricului Teodor Bălan la 50 de ani de la trecerea la cele veșnice
Prof. Teodor Bălan, considerat cel mai mare dintre istoricii Bucovinei și cel mai mare editor și culegător de documente după Eudoxiu Hurmuzachi, a fost comemorat joi, 24 noiembrie 2022, la Gura Humorului.
Evenimentul a debutat la Catedrala „Nașterea Maicii Domnului” din oraș cu slujba Parastasului pentru sufletul celui care a avut un rol extraordinar în ceea ce a însemnat îmbogățirea Arhivelor Bucovinei, prin culegerea sau traducerea unor documente istorice de referință.
Slujba a fost săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte delegați ai Centrului eparhial Suceava, pr. Viorel Ilișoi, consilier în cadrul Sectorului economic‑financiar, pr. Ștefan Mihalcea, consilier al Sectorului media și comunicare, arhid. Vasile Demciuc, consilier în cadrul Sectorului monumente, patrimoniu și arhitectură bisericească, și preoți ai Cercului pastoral „Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan”.
La evenimentul comemorativ au luat parte și reprezentanți ai autorităților locale, monahii de la Mănăstirea Voroneț, însoțite de maica stareță, stavrofora Gabriela Platon, precum și un grup de elevi de la Școala Generală „Teodor Bălan” din Gura Humorului, condus de Garofița Straton, director al instituției de învățământ.
La finalul slujbei, arhid. Vasile Demciuc a prezentat cele mai importante momente din viața celui pomenit astăzi, remarcând neprețuita contribuție pe care a avut‑o în istoriografia românească.
Nu în ultimul rând, între cei prezenți s‑a numărat și nepotul istoricului Teodor Bălan, Corneliu Bălan, cadru didactic la Universitatea Politehnica din București. Acesta i‑a încurajat pe tinerii prezenți să cunoască trecutul pentru a crea un viitor luminos.