Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Comemorarea la Mănăstirea Hodoş-Bodrog
Miercuri, 6 august 2014, s-au împlinit 30 de ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Episcopul Visarion Aştileanu al Aradului. Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârşit, la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, slujba Parastasului.
După săvârşirea Sfintei Liturghii din ziua praznicului Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a oficiat slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Episcopul Visarion Aştileanu al Aradului. În cuvântul de învăţătură, chiriarhul a evocat prin cuvinte alese personalitatea vrednicului ierarh ce a păstorit Eparhia Aradului mai bine de un deceniu (1973-1984). „Episcopul Visarion a fost un ierarh vrednic, un ierarh care a îndrumat activitatea administrativ-economică a eparhiei, a redeschis Mănăstirea Prislop, a fost preocupat de valorificarea patrimoniului cultural al eparhiei, a iubit şi a încurajat cultura teologică şi formarea tinerelor generaţii de preoţi.“ Ierarhul a evidenţiat şi faptul că în această perioadă Patriarhia Română a comemorat, cu participarea preoţilor şi credincioşilor de pretutindeni, 28 de ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Patriarh Iustin Moisescu, precum şi şapte ani de la trecerea la cele veşnice a vrednicului de pomenire Teoctist Patriarhul, cel care a păstorit şi Eparhia Aradului vreme de un deceniu. „Ne-am rugat în această zi ca Dumnezeu să le dăruiască dezlegare şi iertare de cele ce au greşit în viaţa aceasta şi să-i învrednicească de vederea luminii slavei dumnezeieşti“, a spus chiriarhul. La slujba Parastasului au participat şi rudenii ale Episcopului Visarion, printre care şi actorul Dan Aştileanu, nepot al vrednicului ierarh. Episcopul Visarion a trecut la cele veşnice tocmai la acest mare praznic al Schimbării la Faţă a Mântuitorului, la 6 august 1984, şi a fost înmormântat în cripta episcopală de la Mănăstirea Hodoş-Bodrog, alături de alţi ierarhi arădeni. Tot după rânduială, la locul de odihnă al vrednicului ierarh Visarion Aştileanu, Înaltpreasfinţia Sa a rostit o rugăciune de pomenire.
Visarion Aştileanu (numele de botez Vasile) s-a născut la 14 martie 1914 la Cluj, a urmat studiile secundare la Liceul „George Bari“ din Cluj (1925-1933), Academia Teologică Unită din Cluj (1933-1935), continuând cu studii de filosofie şi teologie la Colegiul „De Propaganda Fide“ din Roma (1935-1942). A fost secretar eparhial şi preot la Biserica Bob din Cluj (1942-1949). În anul 1958 a funcţionat ca inspector patriarhal, apoi, din anul 1962, ca Episcop-vicar patriarhal. În perioada în care a fost inspector general patriarhal a slujit ca preot la bisericile „Tatu“ şi Antim din Bucureşti (1958-1961). La 9 septembrie 1962 a fost tuns în monahism la Mănăstirea Sinaia, sub numele Visarion, şi hirotonit arhiereu cu titlul „Ploieşteanul“. Între 1962 şi 1969 a funcţionat ca Episcop-vicar patriarhal, apoi ca Episcop-vicar la Mitropolia Ardealului, cu titlul „Răşinăreanul“ (instalat 1 iunie 1969). În anul 1973, a fost Episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Aradului (ales 10 iunie 1973, înscăunat 26 august 1973), unde a păstorit până la moarte (6 august 1984).