Domnitorul Mihai Viteazul a fost comemorat ieri, 9 august, la Mănăstirea „Mihai Vodă“ de lângă Turda, la 412 ani de la trecerea în veşnicie. În acest an se împlinesc şi 16 ani de la începerea demersurilor pentru construcţia mănăstirii ce-i poartă numele, situată în apropierea Turdei.
La comemorare a fost prezent Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a oficiat la Mănăstirea „Mihai Vodă“ Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, iar slujba a fost urmată de un Parastas pentru domnitorul Mihai Viteazul.
Mănăstirea „Mihai Vodă“ este un lăcaş de cult în care se oficiază necontenit rugăciuni şi slujbe pentru pomenirea marelui voievod. Acest aşezământ monahal este o copie arhitecturală a vechii Mănăstiri „Mihai Vodă“ din Bucureşti, ctitorie a lui Mihai Viteazul, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2002, la iniţiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, biserica fiind ridicată lângă monumentul care marchează locul unde a fost asasinat voievodul.
Pomenire la Biserica Memorială „Mihai Viteazul“
Slujbe de pomenire s-au oficiat şi la Biserica Memorială „Mihai Viteazul“ din Alba Iulia. Actuala bisericuţă din lemn, ridicată în perioada 1988-1992, se află pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe şi a Catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul în anul 1597. Catedrala Mitropoliei nu s-a păstrat, fiind dărâmată în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea bisericii ortodoxe Maieri II din Alba Iulia. Biserica Memorială „Mihai Viteazul“ are hramul Sfânta Treime şi din 26 noiembrie 2006 a primit şi cel de-al doilea hram: Sfântul Siluan Athonitul.
Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558, la Drăgoeşti şi a fost ucis la 9 august 1601, în Câmpia Turzii. A fost ban de Mehedinţi, stolnic domnesc şi ban al Craiovei, apoi domnitor al Ţării Româneşti. În 1600 a devenit conducător de facto al tuturor celor trei ţări care formează România de astăzi: Ţara Românească, Transilvania şi Moldova. Capul voievodului Mihai Viteazul se păstrează până în zilele noastre la Mănăstirea Dealu de lângă Târgovişte.