La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Comemorarea luptătorilor anticomunişti în Capitală
Ziua de pomenire a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, 9 martie, are pentru români o conotaţie specială, ea fiind şi Ziua comemorării Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989. Aceştia au fost comemoraţi în această zi în cadrul unei ceremonii militare şi religioase desfăşurată în faţa Monumentului „Aripi” din Piaţa Presei Libere, fiind totodată pomeniţi şi în cadrul slujbelor săvârşite la Catedrala Patriarhală, precum şi în alte biserici din ţară şi din Capitală.
Deţinuţii politici şi luptătorii anticomunişti care au suferit prigoane, torturi, închisoare şi chiar moartea pentru apărarea credinţei, dar şi pentru libertatea şi demnitatea poporului român, sunt comemoraţi an de an în toată ţara. Ziua aleasă pentru aducerea acestui prinos de recunoştinţă pentru jertfa lor a fost stabilită, în mod semnificativ, în ziua de pomenire a Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia, fiind marcată prin ceremonii militare şi religioase începând cu anul 2012.
Şi anul acesta, pe esplanada din faţa Monumentului „Aripi” edificat în memoria lor în Piaţa Presei Libere, a fost organizată o ceremonie militară şi religioasă întru pomenirea lor. După intonarea Imnului naţional, un sobor de clerici, sub protia părintelui protoiereu Marin Comănescu de la Protopopiatul Sector 1 Capitală, a săvârşit slujba Parastasului pentru deţinuţii şi luptătorii anticomunişti. În continuare, un reprezentant al cultului romano-catolic a rostit, de asemenea, o rugăciune pentru pomenirea acestora.
Ceremonia militară s-a încheiat prin depunerea de coroane de flori din partea preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis, a Senatului României, Camerei Deputaţilor, Guvernului României, Primăriei Generale a Municipiului Bucureşti, Ministerului Apărării Naţionale, Protoieriei Sector 1 Capitală, Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist instaurat în România în perioada 1945-1989, precum şi a mai multor federaţii şi asociaţii care militează pentru recunoaşterea jertfei celor care au suferit în perioada regimului ateu.
Părintele protoiereu Marin Comănescu a vorbit la final despre recunoştinţa pe care suntem datori să le-o arătăm prin păstrarea vie a memoriei jertfei lor, dar şi prin pomenirea lor. „Este o zi foarte importantă pentru neamul românesc deoarece îi cinstim pe eroii care s-au jertfit în perioada comunistă pentru credinţă, pentru libertate şi demnitate. De aceea, trebuie să fim permanent recunoscători pentru jertfa lor. Ca de fiecare dată, Biserica este alături de popor, de suferinţele lui şi de încercările prin care a trecut. Nu întâmplător pomenirea celor ce s-au jertfit în perioada comunistă se face în ziua Sfinţilor 40 de Mucenici, pentru că ei au luptat pentru adevăr, pentru Hristos şi pentru Biserică. Recunoştinţa noastră este permanentă pentru că jertfa lor stă la temelia neamului nostru”, a spus părintele Marin Comănescu.