Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Comemorarea mitropolitului Bartolomeu, la Cluj-Napoca
Mai multe evenimente vor avea loc la Cluj-Napoca, cu prilejul comemorării vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu. Concertul anual al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu“ va avea loc pe 19 martie, în sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai“, iar pe 20 martie va fi lansat filmul documentar „Bartolomeu - omul fără vicleşug“, în Amfiteatrul Campusului Teologic Ortodox „Nicolae Ivan“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă.
Concertul anual al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu“ va avea loc în data de 19 martie 2014, în sala Auditorium Maximum a Universităţii „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, cu începere de la ora 18:00. Concertul va fi susţinut de Cvartetul Transilvan şi va fi prefaţat de un micro-recital al Coralei „Psalmodia Transylvanica“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
În acest an, evenimentul va fi dublat de prezenţa scriitorului Dan C. Mihăilescu, care va susţine în cadrul evenimentului o conferinţă. Dan C. Mihăilescu este critic literar, istoric literar şi eseist român şi totodată renumitul realizator al emisiunii „Omul care aduce cartea“. Concertul anual al Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu“ a devenit tradiţie pentru publicul clujean, aflându-se la a patra ediţie. Intrarea la eveniment este liberă.
Film lansat la Facultatea de Teologie
Un alt eveniment dedicat memoriei vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu este lansarea filmului-documentar „Bartolomeu-omul fără vicleşug“, eveniment care va avea loc joi, 20 martie la ora 17:00, în Amfiteatrul Campusului Teologic Ortodox „Nicolae Ivan“ din cartierul clujean Mărăşti.
Cu o durata de aproximativ o oră, filmul-documentar „Bartolomeu-omul fără vicleşug“ prezintă traseul vieţii ierarhului şi conturează personalitatea marcantă a mitropolitului Bartolomeu Anania.
„Filmul a fost realizat de câţiva tineri amatori, dar şi profesionişti în arta cinematografică. Filmul are în centru traseul şi radiografia sufletească a vieţii mitropolitului Bartolomeu Anania şi îşi propune să pună în lumină atât personalitatea năvalnică, dar fermă, a omului bisericii, cât şi sensibilitatea păstorului de suflete şi pe cea a scriitorului. Pornind din satul natal, itinerariul continuă pe cărările întortocheate, pline de culmi şi abisuri, trece prin suferinţa închisorilor comuniste, prin marea experienţă a libertăţii americane, pentru a se împlini în singurătatea rodnică de la Văratec şi ajungând pe dealurile Niculei, în atelierul biblic şi pe tronul arhieriei de la Cluj“, a declarat consilierul cultural al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, părintele Bogdan Ivanov.
Bartolomeu Anania, ierarh şi literat
Vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania s-a născut în 18 martie 1921, în comuna Glăvile, judeţul Vâlcea, primind la botez numele de Valeriu.
A urmat şcoala primară din localitatea natală, după care a fost înscris la Seminarul „Central“ din Bucureşti. În anul 1943 a absolvit Liceul „Mihai Viteazul“ din Bucureşti, obţinând diploma de Bacalaureat.
Valeriu Anania a urmat cursurile Facultăţii de Medicină şi Conservatorul de Muzică din Cluj, între 1944 şi 1946, pe care nu le-a terminat, precum şi ale Facultăţii de Teologie din Bucureşti şi ale Academiilor Teologice din Cluj şi Sibiu, fiind licenţiat la Sibiu în 1948.
Sub regimul comunist, Bartolomeu Anania a efectuat şase ani de detenţie, între 1958-1964. Pe 2 februarie 1942 a fost tuns în monahism la Mănăstirea „Antim“ din Bucureşti şi a primit numele de călugărie Bartolomeu. A fost hirotonit ierodiacon, la 15 martie 1942 şi şi-a desfăşurat activitatea în această calitate la mănăstirile Polovragi şi Baia de Arieş, între 1943 şi 1947, după care a devenit stareţ la Mănăstirea Topliţa, inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc, între 1949 şi 1950, decan al centrului de îndrumare misionară şi socială a clerului, la Curtea de Argeş în perioada 1951-1952. Între 1965-1976 a îndeplinit mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America şi Canada şi a fost membru a două Comisii ale Conferinţei Permanente a Episcopilor Ortodocşi din cele două Americi. În 1967 a fost hirotonit ieromonah, acordându-i-se, din partea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, rangul de arhimandrit. A fost directorul Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al BOR, între 1976 şi 1982. În anul 1982 s-a retras la mănăstirea Văratec, unde a început să lucreze la revizuirea traducerii în limba română a Sfintei Scripturi.
Pe 21 ianuarie 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar în 7 februarie a fost instalat în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca.
În 24 martie 2006, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a fost ridicată la rangul de Mitropolie a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, iar IPS Bartolomeu a devenit mitropolit. Bartolomeu Anania a desfăşurat şi o amplă activitate de scriitor şi traducător, primind numeroase premii pentru activitatea sa literară. La 31 ianuarie 2011, vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu a trecut la Domnul.