La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Comemorarea Mitropolitului Visarion Puiu la Mănăstirea Antim din Capitală
Cu prilejul împlinirii anul acesta a 6 decenii de la trecerea la cele veşnice a Mitropolitului Visarion Puiu, la Biblioteca Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim a avut loc marți, 27 februarie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, conferința intitulată „Viața ca o jertfă”. Evenimentul a adunat numeroși bucureșteni, printre care s-au numărat clerici, istorici și oameni de cultură.
La acest eveniment moderat de părintele arhimandrit Policarp Chițulescu, consilier patriarhal și directorul Bibliotecii Sfântului Sinod, a participat Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, alături de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
În deschiderea evenimentului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a evidențiat personalitatea Mitropolitului Visarion Puiu: „Acum, la ceas de seară, suntem împreună aici, la Biblioteca Mănăstirii Antim, pentru a ne aduce aminte de această mare personalitate a Bisericii Ortodoxe Române, vrednicul de pomenire Mitropolit Visarion Puiu. Una dintre marile personalități ale veacului trecut, un om care a cunoscut bucuriile și necazurile vieții acesteia, un om care a pus mult suflet pentru Biserica străbună, un om care a păstorit în Țara Românească, la Curtea de Argeș, iar mai apoi ca Mitropolit al Bucovinei, implicându-se în misiunea din Transnistria, pentru ca mai apoi să-și închine viața românilor din diaspora. A fost cu adevărat un apostol care s-a jertfit pentru Ortodoxie și pentru bunul mers al Bisericii”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidențiat contribuția și activitatea pe care Mitropolitul Visarion Puiu le-a avut la Locurile Sfinte. „De Mitropolitul Visarion Puiu se leagă și contactele pe care acesta le-a avut cu așezămintele românești din Țara Sfântă. Aceste detalii sunt puțin cunoscute. În anul 1931, Visarion Puiu, Episcop de Hotin, a fost trimis împreună cu o delegație la Ierusalim. Se întoarce dezamăgit însă, în urma discuțiilor avute la Locurile Sfinte, nereușind atunci să dobândească una dintre mănăstirile pe care Patriarhul, dar și Sinodul le-ar fi dorit la momentul respectiv. Demersurile au continuat și, așa cum se știe, într-un loc care a aparținut unui arab creștin, au reușit să construiască o biserică românească, care este astăzi Reprezentanța Patriarhiei Române la Ierusalim”, a menționat Preasfinția Sa.
De asemenea, părintele arhimandrit Policarp Chițulescu a remarcat faptul că această manifestare comemorativă și culturală nu este singulară: „Acest eveniment se încadrează în manifestarea «Zilele Mitropolit Visarion Puiu» organizată în mai multe localități din țară de asociația cu același nume, în special în zonele legate de prezența și activitatea ierarhului, precum Pașcani, Roman sau Mănăstirea Neamț, anul acesta una dintre secțiuni desfășurându-se și aici, în Capitală, cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel. «Zilele Mitropolit Visarion Puiu» au ajuns la ediția a 28-a. Așadar, de aproape trei decenii are loc, anual, această manifestare care își propune să reînvie memoria și personalitatea acestui ierarh nedreptățit, care și-a dus întreaga viață ca pe o jertfă”.
Printre ceilalţi vorbitori s-a numărat şi colonelul în retragere Dumitru Stavarache, membru al Comisiei Române de Istorie Militară: „Aproape patru decenii şi jumătate nu s-a vorbit deloc despre personalitatea Mitropolitului Visarion Puiu, fiind interzise operele și alte scrieri ale acestuia din cauza faptului că a fost condamnat la moarte de către Tribunalul Poporului în anul 1946 și de aceea nu s-a știut nimic despre acesta. După anul 1990, încep să apară scrieri despre Mitropolitul Visarion Puiu, acesta fiind considerat de Nicolae Iorga cel mai învățat cleric român din perioada interbelică, datorită activităților deosebite din viața bisericească”.
La final, toți cei prezenți la eveniment au putut admira expoziția de cărți, documente și fotografii din viața Mitropolitului Visarion Puiu.
Mitropolitul Visarion Puiu s-a născut la 27 februarie 1879 la Pașcani și a trecut la cele veșnice în data de 10 august 1964, la vârsta de 85 de ani, fiind înmormântat în cimitirul Montparnasse din Paris.