La Biserica „Izvorul Tămăduirii” a Parohiei Mavrogheni din Capitală a fost săvârșită joi, 23 martie, slujba Parastasului pentru preotul Haralambie Balamace și românii care au murit în sudul Dunării pentru
Comemorarea monahului erou Gherasim (Iorgu) Cosma la Mănăstirea Cernica
La mănăstirea ilfoveană Cernica a avut loc miercuri, 11 mai 2022, comemorarea cu onoruri militare a eroului sergent monah Gherasim (Iorgu) Cosma, la împlinirea a 120 de ani de la moartea sa. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit o slujbă de pomenire la mormântul monahului din cimitirul mănăstirii, iar la final, primarul comunei Viperești, județul Buzău, i-a oferit titlul de cetățean de onoare post-mortem.
La slujba de pomenire pentru monahul Gherasim Cosma, luptător în Războiul de Independență, s-au rugat împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul: protosinghelul Veniamin Anghel, starețul Mănăstirii Ciolanu din județul Buzău, unde monahul erou a intrat în cinul monahal și a slujit; protosinghelul Vasile Pîrjol, starețul mănăstirii ilfovene Cernica, și preoții militari Bogdan Burghiu, Gheorghe Neagu și Florin Ștefănică.
În cuvântul rostit cu acest prilej, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a evocat personalitatea monahului Gherasim Cosma, spunând că a fost rugător către Dumnezeu, dar și unul dintre eroii acestui pământ românesc. „Ne aducem aminte de acest monah, care a fost deodată luptător și rugător, care a întruchipat înaltele virtuți pe care le-au avut fiii acestui pământ românesc. Revenit din război, ca un luptător care s-a bucurat să primească recunoștința contemporanilor săi cu cele mai importante distincții ale vremii sale, mărturisea că doar el și patru camarazi au scăpat de pe frontul de luptă. De aceea, s-a gândit să-și închine viața Domnului din acel moment, mai ales după ce i-a pierdut pe cei dragi, inclusiv soția. Aici începe un altfel de curaj, unul filocalic, pe care l-a arătat în vremea cât a viețuit la Mănăstirea Ciolanu, aflată nu prea departe de locul său de baștină. La această mănăstire a fost un om al rugăciunii. Când s-au împlinit 25 de ani de la Războiul de Independență, a fost și el poftit alături de alți veterani de război să participe la comemorarea din București. Mergând greoi, a făcut parte dintre cei care mărturiseau bucureștenilor de atunci despre jertfa la care a luat parte. (…) Atitudinea semenilor și a urmașilor ne arată că jertfa lui și a altor luptători nu a fost zadarnică”, a reliefat Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Primarul comunei buzoiene Viperești, Romi Dedu, a înmânat stareților celor două vechi lavre monahale titlul de cetățean de onoare oferit monahului Gherasim Cosma, pentru a fi păstrat la loc de cinste în muzeele acestora.
În continuare, pe acordurile „Imnului Eroilor” interpretat de Muzica Militară a Brigăzii 1 Mecanizata „Argedava” au fost depuse coroane de flori la mormântul monahului erou.
Ceremonia de comemorare s-a încheiat cu defilarea unui detașament alcătuit din militari ai Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Soverth”, care au purtat Drapelul de Luptă.
La eveniment au participat reprezentanți ai Prefecturii Județului Ilfov; Consiliului Județean Ilfov; Inspectoratului Județean de Poliție Ilfov; Inspectoratului Județean de Jandarmi Ilfov; Primăriei Comunei Viperești, județul Buzău; Primăriei Comunei Cernica și Asociației Cadrelor Militare Femei în Rezervă și Retragere „Ecaterina Teodoroiu”.