În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Comemorarea părintelui Dumitru Furtună, la Seminarul Teologic Dorohoi
Marţi, 26 februarie 2013, s-au împlinit 123 de ani de la naşterea părintelui Dumitru Furtună (26 februarie 1890-15 ianuarie 1965), renumit cărturar, etnograf, istoriograf şi folclorist. Cu această ocazie, în paraclisul din incinta Seminarului Teologic Liceal „Sf. Ioan Iacob“ din Dorohoi, a avut loc slujba Parastasului în amintirea marelui cărturar, care a pus bazele seminarului. În cuvântul rostit la finalul slujbei, părintele director Constantin Muha a elogiat personalitatea întemeietorului „şcolii de la răscruci“, cum era numit seminarul în urmă cu 90 de ani.
Manifestarea a continuat în Sala Albă a seminarului, unde elevii au prezentat materiale despre viaţa, opera şi activitatea părintelui Dumitru Furtună.
Prezent la manifestare, profesorul Ilarion Mandachi, autorul mai multor volume despre istoria oraşului Dorohoi, a vorbit despre părintele Dumitru Furtună, aducând „un pios omagiu acestui suflet mare al Dorohoiului, al cărui nume trebuie imortalizat pentru posteritate“. În continuare, părintele spiritual Ionuţ Apetrei a vorbit despre portretul duhovnicesc al părintelui Dumitru Furtună şi despre valorile pe care le-a promovat şi pe care le-a transmis celor care l-au cunoscut.
La final, membrii Cenaclului Haris, din cadrul seminarului dorohoian, au prezentat sceneta „Credinţa, învăţătura şi hărnicia“, după povestea cu acelaşi nume, inclusă în volumul de povestiri culese de părintele Furtună din satele aflate în nordul Moldovei.
Această activitate s-a înscris în şirul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 90 de ani de la înfiinţarea Seminarului Teologic din Dorohoi (1923) şi a 20 de ani de la reînfiinţare (1993). (pr. Creţu Vasile Ionuţ)