Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit la praznicul Botezului Domnului, 6 ianuarie, Sfânta Liturghie şi Sfințirea Mare a apei, conform rânduielii tradiționale, în Catedrala
Comemorarea părintelui profesor Dumitru Popescu
Renumitul profesor de teologie şi academician, părintele Dumitru Popescu, este comemorat astăzi la împlinirea unui an de la mutarea sa la Domnul, la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Justinian Patriarhul" din Bucureşti. Slujba Parastasului este săvârşită de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de profesori, preoţi, personalităţi culturale şi studenţi, în Paraclisul "Sfânta Ecaterina", la ora 12:00.
După săvârşirea Parastasului, următorul moment al comemorării se va desfăşura în incinta Facultăţii de Teologie, unde va fi lansat un volum omagial şi se va sfinţi un nou amfiteatru ce va purta numele părintelui Dumitru Popescu. "După oficierea Parastasului, va avea loc lansarea volumului omagial "Hristos, Biserică, Misiune", publicat de Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, care cuprinde ultima lucrare a părintelui Dumitru Popescu. După lansare, Înalt Preasfinţitul Casian va binecuvânta amfiteatrul care va purta numele părintelui profesor. Tot cu această ocazie, se instituie bursa "Dumitru Popescu" pentru studenţii facultăţii noastre, care va fi acordată pe baza unui concurs de teologie dogmatică, aşa cum deja este bursa dedicată părintelui Dumitru Stăniloae. Considerăm că prin toate aceste manifestări cinstim memoria marelui nostru înaintaş şi dascăl de teologie, părintele Dumitru Popescu", ne-a declarat părintele decan Ştefan Buchiu. Profesor de teologie recunoscut pe plan internaţional Părintele Dumitru Popescu a fost timp de mai multe decenii profesor şi decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, a ţinut cursuri de dogmatică ortodoxă la Institutul Ecumenic şi Patristic din Bari şi a fost director de studii în cadrul Conferinţei Bisericilor Europene (KEK), cu sediul la Geneva. În domeniul teologiei dogmatice, părintele Dumitru Popescu a adus o importantă contribuţie prin operele sale începând cu lucrarea de doctorat "Eclesiologia romano-catolică după cel de-al doilea Conciliu de la Vatican şi ecourile ei în teologia contemporană" şi apoi prin următoarele lucrări: "Teologie şi cultură", "Ortodoxie şi contemporaneitate", "Hristos, Biserică, societate", "Misiunea Bisericii într-o lume secularizată", "Iisus Hristos Pantocrator". În anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.