La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Comemorarea poetului Mihai Eminescu
Episcopia Severinului şi Strehaiei a găzduit la începutul acestei săptămâni mai multe evenimente de marcă. Ultimul dintre ele a avut loc luni, 14 ianuarie, la Turnu Severin şi a marcat deschiderea Festivalului Internaţional de Poezie "Mihai Eminescu", aflat anul acesta la cea de a XXII-a ediţie.
Colegiul Naţional "Traian" din Drobeta-Turnu Severin a găzduit luni, 14 ianuarie, cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie "Mihai Eminescu". La eveniment a fost prezentă şi o delegaţie din partea Centrului eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, formată din inspectori ai Sectorului cultural, pr. Zaharia Petrişor şi pr. Ioan Viorel Văcariu. 163 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu Activitatea, menită să marcheze 163 de ani de la naşterea "Luceafărului poeziei româneşti", s-a desfăşurat în amfiteatrul "Robert Schumann", bucurându-se de participarea autorităţilor culturale locale. Amfitrionul întâlnirii a fost scriitorul şi publicistul Florin Copcea, o personalitate marcantă a culturii mehedinţene, membru al Uniunii Scriitorilor din România, al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi al Uniunii Scriitorilor Danubieni. Un juriu prezidat de academicianul Mihai Cimpoi a decis înmânarea a 22 de medalii şi distincţii mai multor scriitori din Drobeta-Turnu Severin. Cu acest prilej, a fost lansat un volum colectiv, însumând creaţii din operele scriitorilor severineni premiaţi. În cursul aceleiaşi zile a avut loc o depunere de jerbe florale la bustul lui Mihai Eminescu din curtea Colegiul Naţional Traian, după care vor fi decernate şi celelalte premii la Primăria Municipiului Orşova. Manifestările au continuat prin săvârşirea unei slujbe de pomenire a sufletului marelui nostru poet, oficiată de un sobor de preoţi la Mănăstirea "Sfânta Ana" din Orşova. La manifestări a luat parte şi cunoscutul eminesciolog Tudor Nedelcea, membru în Adunarea Naţională Bisericească şi în Consiliul Naţional Bisericesc al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, care a legat geneza acestor activităţi de o vizită a marelui poet pe meleagurile mehedinţene. Liturghie arhierească în parohia mehedinţeană Titerleşti Cea de a doua manifestare a avut loc duminică, 13 ianuarie, în Parohia Titerleşti, Protopopiatul Baia de Aramă, judeţul Mehedinţi. Aici, la altarul Bisericii "Sfinţii Voievozi", Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. După Sfânta Liturghie a urmat slujba sfinţirii unei troiţe noi, amplasată în faţa lăcaşului de închinare.