Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Comemorarea primului mitropolit al Banatului
Marţi, 21 februarie, la împlinirea a 43 de ani de la trecerea la cele veşnice a mitropolitului Vasile Lăzărescu al Banatului, în prezenţa Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, în localitatea Bozovici a avut loc lansarea cărţii "Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică". Cartea a apărut la Editura Universităţii de Istorie din Oradea, autorul acesteia fiind pr. prof. dr. Petrică Zamela.
Evenimentul cultural a fost precedat de o slujbă de pomenire a mitropolitului Vasile Lăzărescu al Banatului. Slujba a fost oficiată în capela şcolară cu hramul "Buna Vestire" din incinta Liceului Teoretic "Eftimie Murgu" din Bozovici, de către chiriarhul locului. La slujbă au participat preoţi de pe Valea Almăjului, cadre didactice şi elevi ai liceului. Autorul cărţii, care este profesor de religie în instituţia de învăţământ amintită, a fost hirotesit sachelar la finalul slujbei de pomenire. Mai apoi, într-un cadru festiv, în incinta Şcolii Generale din Bozovici, a avut loc lansarea cărţii, manifestare culturală care s-a bucurat de prezenţa oamenilor de cultură şi a intelectualilor de pe Valea Almăjului. Cu acest prilej, Preasfinţitul Lucian a vorbit celor prezenţi despre lucrarea monografică despre primul mitropolit al Banatului. "Această carte ne dezvăluie atât un adevăr istoric, cât şi un adevăr despre credinţă şi mărturisire. Tocmai în acest an omagial dedicat Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor lansăm o carte despre mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului, care vine să tămăduiască şi să vindece o parte din rănile trecutului, o parte din istoria Bisericii bănăţene, din istoria Bisericii Ortodoxe Române. Această carte, "Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului (1894-1969). Monografie istorică", vine să tămăduiască, în parte, rănile pe care ni le-au provocat cei care nu l-au iubit pe Dumnezeu, rănile pe care le-au provocat cei care la mijlocul secolului al XIX-lea au făcut un pact cu neadevărul. Cartea de faţă vine să dezvăluie, cum spunea şi părintele autor, o parte din adevărul istoric, vine să dezvăluie şi să ne lumineze despre ceea ce s-a întâmplat în vremea aceea. Credem că adevărul ne va face liberi pe toţi, dar adevărul spus până la capăt. Însă îi mulţumim părintelui profesor pentru această carte pe care astăzi o lansăm, pentru că într-adevăr prin această carte vedem o parte din lumina care trebuie să strălucească şi în zona aceasta întunecată a istoriei Ţării Banatului", a spus Preasfinţitul Lucian. La rândul său, autorul a mărturisit: "Lucrarea a apărut iniţial ca şi teză de doctorat, ca şi dorinţă, atât a mea, cât şi a îndrumătorilor pe care i-am avut în cadrul studiilor doctorale, de a afla adevărul şi ca dorinţă de deconspirare a unor neadevăruri care planau asupra primului mitropolit al Banatului, Vasile Lăzărescu". Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului a fost ierarh al Eparhiei Caransebeşului între anii 1934 şi 1941. A păstorit apoi ca episcop al Timişoarei, iar în anul 1947 a devenit primul mitropolit al Banatului. La solicitarea autorităţilor comuniste a fost demis la 18 decembrie 1961, având domiciliu forţat la Mănăstirea Cernica. A trecut la cele veşnice la data de 21 februarie 1969, fiind înhumat în cimitirul din localitatea natală, Corneşti, judeţul Timiş. În luna aprilie a anului 1993, conducerea Mitropoliei Banatului a decis reînhumarea sa în necropola de sub altarul Catedralei mitropolitane din Timişoara.