La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Comemorarea unui patriot român la Bocșa Montană, județul Caraș-Severin
Duminică, 24 ianuarie 2021, când s-a sărbătorit Unirea Principatelor Române, la biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” din Bocșa Montană, județul Caraș-Severin, a avut loc un eveniment dedicat împlinirii a 140 de ani de la nașterea protopopului și scriitorului Mihail Gașpar (1881-1929).
Cu acest prilej, preotul Daniel Adam a organizat un eveniment deosebit. După Sfânta Liturghie a fost săvârșită o slujbă de pomenire a protopopului Mihail Gașpar, apoi s-a dezvelit o placă omagială la bustul acestuia aflat în curtea bisericii. Istoricul Mihai Vișan a adus în atenția credincioșilor prezenți personalitatea lui Mihail Gașpar, dar și importanța actului Unirii de la 1859, se arată pe site-ul episcopiacaransebesului.ro.