Potrivit tradiției liturgice a Bisericii noastre, în zilele premergătoare praznicului Botezului Domnului, casele credincioșilor sunt binecuvântate prin stropire cu Agheasmă Mare. Această tradiție a fost
„Comoara noastră trebuie să fie împărăţia cerurilor“
În Duminica Izgonirii lui Adam din rai, numită şi Duminica Lăsatului sec de brânză, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a săvârşit, conform tradiţiei ultimilor ani, Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Iaşi. La slujba arhierească au participat sute de credincioşi.
Catedrala mitropolitană din Iaşi a fost ieri, 2 martie 2014, plină de credincioşii veniţi să participe la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor numeros de preoţi şi diaconi. Printre slujitori s-au numărat arhim. Dosoftei Şcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iaşi, pr. prof. dr. Bogdan Racu, inspector în cadrul Sectorului învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Sanctus“ al Catedralei mitropolitane, dirijat de Costel Mirel Nechita.
După Sfânta Evanghelie, IPS Părinte Mitropolit le-a vorbit celor prezenţi despre motivele căderii din rai a protopărinţilor noştri Adam şi Eva: „Duminica Izgonirii lui Adam din rai, în ajunul Postului Mare, prezintă în faţa ochilor noştri adevărul şi necesitatea mărturisirii acestui adevăr, anume că a noastră comoară trebuie să fie Dumnezeu, împărăţia cerurilor, Sfânta Liturghie, credinţa, nădejdea şi dragostea. În această zi, Biserica insistă asupra acestui adevăr, recunoscând în noi, fiii şi fiicele sale, oameni care de multe ori avem drept comoară a sufletului nostru altceva decât Dumnezeu şi împărăţia Sa. Ni se spune aceasta în ziua în care se face amintire de primul şi cel mai mare moment trist din istoria Universului, momentul în care Adam şi Eva au fost izgoniţi din rai. Dumnezeu aşezase în inima lor comoara cea mare a legăturii cu Dumnezeu, însă primii oameni au găsit o altă comoară, pe ei înşişi. Rezultatul acestei false comori, aşezate în sufletul, în mintea şi în fiinţa lui Adam şi a Evei, a fost părăsirea de către ei a împărăţiei cerurilor, arătată până atunci în mod văzut. Omul nu poate să trăiască fără comoară; alege ori pe Dumnezeu, ori se alege pe sine însuşi, în funcţie de ce doreşte el să împlinească în această viaţă: bucuria veşnică ori plăcerile vremelnice ale acestei lumi degrab trecătoare“.
Înainte de a pleca la casele lor, credincioşii prezenţi la slujba Sfintei Liturghii au luat binecuvântare de la Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.