De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Comuna mehedințeană Eșelnița la 540 de ani de atestare documentară
Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s-a aflat duminică, 25 februarie, în mijlocul credincioșilor Parohiei Eșelnița din Protopopiatul Drobeta-Turnu Severin, județul Mehedinți, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Ziua a marcat și împlinirea a 540 de ani de la prima atestare documentară a localității.
În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Episcop Nicodim a evidențiat importanța comemorării înaintașilor și a faptelor lor mărețe: „Părintele paroh al dumneavoastră, membru în Uniunea Scriitorilor și care face cinste Bisericii noastre datorită preocupărilor sale de-a lungul vieții în cele ale culturii și ale poeziei, ne-a invitat în această zi de duminică să-I aducem mulțumire lui Dumnezeu fiindcă în această zi se împlinesc 540 de ani de la atestarea documentară a acestei localități. Avem datoria, ca urmași ai locuitorilor ce au trăit aici, să comemorăm, să facem slujbe de pomenire, să amintim că Eșelnița este datată de la 1484”.
La finalul slujbei, părintele paroh Sever Negrescu a prezentat Monografia localității Eșelnița.
În continuare, ierarhul a săvârșit o slujbă de pomenire a eroilor din Eșelnița, iar apoi a vizitat muzeul parohial, care cuprinde obiecte de patrimoniu de mare valoare, care provin de la vetrele fostelor sate și biserici aflate de-a lungul Defileului Dunării, se arată pe episcopiaseverinului.ro.
Prima atestare documentară datează de la 25 februarie 1484 într-un act prin care Matei Corvin i-a donat lui Iacob Gârlișteanu o serie de moșii printre care și cea de la Eșelnița, se arată pe site-ul amintit.
La evenimentul aniversar au participat și reprezentanți ai oficialităților județene și locale.