În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Comunicări științifice dedicate Centenarului
Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București a găzduit marți, 20 martie, o sesiune de comunicări științifice dedicată Centenarului Marii Uniri. Delegatul Patriarhului României la evenimentul de înaltă ținută academică a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, care a citit mesajul Preafericirii Sale, intitulat „Un luptător pentru unitatea poporului român și demnitatea Bisericii: Patriarhul Miron Cristea”.
În Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” s-au reunit academicieni, istorici, profesori universitari și clerici reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Române și ai cultelor romano-catolic și greco-catolic. Sesiunea a fost deschisă de cuvântul conf. univ. dr. Mireille-Carmen Rădoi, directorul instituției-gazdă a evenimentului. Moderatorul întâlnirii a fost acad. Răzvan Theodorescu, care a amintit de rolul jucat de clericii români în înfăptuirea Marii Uniri.
Participarea şi contribuţia Bisericii la realizarea Unirii din 1918
În continuare, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a citit mesajul transmis de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel cu acest prilej. „Ardelean, născut la Topliţa, în 18 iulie 1868, primind la Botez numele de Ilie, având o cultură teologică, filologică şi filosofică solidă, dobândită în ţară şi străinătate, primul Patriarh al României, Miron Cristea, s-a impus în istoria țării şi a Bisericii noastre prin trei calităţi remarcabile: mare luptător pentru libertatea şi demnitatea românilor transilvăneni şi pentru unitatea poporului român, bun organizator al vieţii bisericeşti şi promotor al demnităţii Bisericii Ortodoxe Române pe plan internaţional. Ca luptător pentru libertatea şi demnitatea românilor transilvăneni şi pentru unitatea poporului român, Miron Cristea a desfăşurat o intensă activitate culturală şi socială prin înfiinţarea Băncii Culturale Lumina, care îşi propunea să acorde din dobânzi burse elevilor şi studenţilor români şi să ajute financiar familiile doritoare să înveţe meserii; participarea la reuniunile «Asociaţiei pentru cultura şi literatura poporului român din Transilvania» (ASTRA), fiind, din 1905, preşedintele Despărţământului Sibiu; susţinerea înfiinţării Muzeului etnografic şi de artă din Sibiu, căruia i-a alcătuit statutul. De altfel, el a făcut parte şi din delegaţia care a prezentat actul Unirii de la 1 Decembrie 1918 la Bucureşti, arătând astfel participarea şi contribuţia Bisericii la realizarea Unirii din 1918”, a subliniat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul intitulat „Un luptător pentru unitatea poporului român și demnitatea Bisericii: Patriarhul Miron Cristea”.
Evenimentul „astral” al istoriei noastre
Acad. Cristian Hera, președintele Academiei Române, a vorbit despre unitatea de credință și limbă a românilor ca fundament pentru îndeplinirea idealurilor naționale. „Sărbătorim anul acesta 100 de ani de la evenimentul astral al istoriei noastre: unirea tuturor provinciilor românești în granițele unuia și aceluiași stat. Prin unirea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului cu patria-mamă se înfăptuia visul «de dorul cui au răposat și moșii și părinții», așa cum atât de frumos spunea Octavian Goga. Acum 100 de ani, românii au trăit bucuria de a se găsi laolaltă «de la Nistru până la Tisa» în granițele aceluiași stat. Unitatea de limbă, de credință, de tradiții și obiceiuri i-a unit dintotdeauna pe români, chiar și atunci când au fost nevoiți să trăiască despărțiți”, a spus acad. Cristian Hera.
Sesiunea de comunicări a continuat cu prelegerile susținute de Monseniorul Miguel Maury Buendía, Nunţiu Apostolic în România; Episcopul greco-catolic Mihai Frățilă; directorul Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române, dr. Ovidiu Cristea. La eveniment a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan Robu, Arhiepiscop și Mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București.
Cristina Popescu, director general Romfilatelia, a prezentat mărcile poștale reprezentative emise de instituție și circulate de-a lungul anilor cu tematica Marii Uniri. La final a fost lansată prima parte a emisiunii de mărci poștale „Făuritori ai Marii Uniri 1918-2018”, cu personalități care au contribuit la realizarea și fructificarea celui mai important ideal al românilor.