La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
COMUNICAT DE PRESĂ
Referitor la acţiunile organizate la Bruxelles de episcopul reformat László Tőkés, în zilele de 24-25 iunie a.c., pe tema „Bisericile istorice şi valorile creştine în Transilvania şi împrejurul acesteia“, Patriarhia Română face următoarele precizări:
La întrunirea respectivă, pr. Patriciu Vlaicu, consilier în cadrul Biroului de reprezentare al Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene, a exprimat, mai întâi, nedumerirea faţă de organizarea, în cadrul Parlamentului European, a unei conferinţe pe tema Bisericilor istorice din Transilvania, excluzând tocmai Biserica Ortodoxă Română, majoritară. Faţă de intervenţia reprezentantului Bisericii Greco-Catolice, care a prezentat aşa-zisele „abuzuri ale Bisericii Ortodoxe majoritare“, săvârşite cu sprijinul direct al Statului român, facem precizarea că România este singura ţară din Uniunea Europeană care recunoaşte, fără discriminare, aceeaşi capacitate juridică şi acelaşi nivel de finanţare, pe criterii de utilitate publică, pentru toate cele 18 culte recunoscute oficial. Referitor la problema retrocedărilor unor lăcaşuri de cult, a fost subliniat faptul că dialogul pe această temă a fost blocat de către Biserica Greco-Catolică, prin apelul acesteia la justiţie, în paralel cu dialogul dintre cele două Biserici. Cu toate acestea, exemplele zecilor de biserici retrocedate de către Biserica Ortodoxă Română, prin dialog, Bisericii Greco-Catolice arată că aceasta era calea paşnică de urmat pentru a avea rezultatele dorite, în situaţii concrete. Patriarhia Română pune la dispoziţia celor interesaţi date care dovedesc disponibilitatea de care a dat dovadă Biserica Ortodoxă Română pentru o rezolvare a conflictelor prin dialog şi solidaritate. Preocuparea constantă a episcopului László Tőkés şi a reprezentanţilor Bisericii Greco-Catolice din România de denigrare atât a Bisericii Ortodoxe Române, cât şi a Statului român în străinătate - acuzând pe nedrept că acestea, împreună, acţionează în dauna minorităţilor religioase şi etnice din România - nu face decât să contribuie la degradarea relaţiilor dintre culte în România. (Biroul de Presă al Patriarhiei Române, Sectorul Relaţii Bisericeşti şi Interreligioase)