La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Comuniune în cântare liturgică la o parohie din Capitală
Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți) a fost marcat ieri, 1 mai, în mod solemn și la Parohia Apărătorii Patriei 1 din sectorul 4 al Capitalei. Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială. Slujba a reunit, în postura de slujitori sau de psalți, majoritatea cântăreților bisericești care au activat la strana acestei biserici pe parcursul ultimelor două decenii.
Numeroși credincioși au participat la Sfânta Liturghie și au avut ocazia de a-i întâlni și a se ruga alături de foști și actuali psalți ai acestei biserici, unii dintre ei fiind în prezent clerici în Eparhia Bucureștilor și în afara ei, iar alții, cântăreți bisericești în alte sfinte lăcașuri din Capitală.
Din soborul de slujitori care s-au rugat alături de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul la Sfânta Liturghie au făcut parte părintele Marian Gegea, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, părintele paroh Iulian Scoipan, precum și alți preoți și diaconi. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit pe diaconul Ioan Hlihor, fost cântăreț bisericesc în această parohie vreme de 13 ani, întru preot, pe seama Parohiei Progresul 2 din Protoieria Sector 5 Capitală. La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru odihna sufletelor ctitorilor, clericilor și cântăreților bisericești care au slujit, într-o formă sau alta, în acest sfânt lăcaș în cei aproape 100 de ani de existență a sa.
La momentul rânduit, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat rolul cântării în tradiția liturgică a Bisericii și i-a apreciat pe cei care răspund chemării de a activa în strana lăcașurilor de cult. „În lumina sărbătorii Învierii Domnului, în această biserică s-a dorit organizarea unui moment de rugăciune adresat cântăreților care au trecut, în ultimii ani, prin strana acestui lăcaș, aducând laudă lui Dumnezeu prin cântare. Totodată, facem și pomenirea celor care s-au mutat din această lume, a preoților și cântăreților de la această biserică, în contextul în care în acest an Patriarhia Română aduce în lumină chipurile marilor psalți care au slujit strana Bisericii în diferite locuri și timpuri. Acest popas reprezintă un prilej de a ne arăta recunoștința față de cei care Îl laudă pe Dumnezeu în acest mod. Există astfel de oameni care au vocația cântării și a rugăciunii. În acest context, putem privi în istoria multor biserici și mănăstiri la marii cântăreți de odinioară. Pe lângă parohiile importante, ca în cazul mănăstirilor, funcționau adevărate școli de muzică, cântăreții experimentați având ucenici, copii, tineri și oameni maturi, care nu lipseau niciodată de la strană”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.