La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Comuniune interortodoxă la Facultatea de Teologie din Alba Iulia
La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia a avut loc marți, 18 ianuarie, un curs la disciplina Misiologie ortodoxă pentru studenții teologi din anul III, susţinut de pr. Habbil Lipesa Omukuba, din Kenya. Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, diac. lect. dr. Răzvan Brudiu, titularul catedrei, l-a avut ca invitat pe pr. Habbil Lipesa Omukuba (Patriarhia Ortodoxă Greacă a Alexandriei și a Întregii Africi), care le-a vorbit studenților despre viaţa sa şi despre posibilitatea pe care Ortodoxia i-a oferit-o pentru a urma o școală la finalul căreia a ajuns preot, astfel că în prezent desfăşoară o lucrare misionară în Kenya.
Pr. Habbil Lipesa Omukuba susţine copiii fără posibilităţi din Kenya să urmeze o școală. Fiind tată a cinci copii, prin proiectul pe care îl coordonează și în cadrul căruia funcționează o școală, oferă masa pentru încă 130 de copii.
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a primit miercuri, 19 ianuarie, vizita pr. Habbil Lipesa Omukuba, la Centrul eparhial. Preotul din Kenya a fost însoțit de pr. Oliviu Botoi, consilier cultural al eparhiei, și de pr. Bazil Popa, preot al Parohiei Aiudul de Sus.