La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Comuniunea preoţilor, pildă pentru credincioşi
În Parohia Pojejena s-a săvârşit duminică, 28 noiembrie, Taina Sfântului Maslu, cu prilejul desfăşurării serilor duhovniceşti din Postul Crăciunului.
Din soborul slujitor au făcut parte părintele arhimandrit Longhin Muncean, eclesiarhul Catedralei episcopale din Vârşeţ, pr. Emanuel Tăpălagă de la Parohia Lokve din Serbia, pr. Sava Mareş de la Parohia ortodoxă sârbă din Pojejena, pr. Ilie Oltean de la Parohia Ştinăpari şi pr. Ion Nedelcu. Părintele arhimandrit Longhin Muncean a rostit un cuvânt de învăţătură, îndemnând credincioşii să păzească poruncile lui Dumnezeu, mai ales aceea a iubirii aproapelui: "Dacă doriţi să vă iubească vecinul sau prietenul, iubiţi şi voi la rândul vostru pe cei care vă sunt aproape, dar şi pe toţi oamenii, dacă vreţi să vă facă cineva bine, faceţi şi voi bine", a mai spus părintele Longhin. Comuniune frăţească în rugăciune Bucuria slujitorilor a fost sporită de numărul însemnat de credincioşi care au luat parte la săvârşirea acestei Sfinte Taine. Comuniunea preoţilor a fost pildă pentru credincioşii din Pojejena, care se disting prin apartenenţa la cele două naţionalităţi, sârbă şi română, dar care convieţuiesc în pace şi înţelegere creştinească, dovadă fiind prezenţa părintelui paroh al parohiei ortodoxe sârbe la seara duhovnicească de la Pojejena. În încheiere, preotul Ion Nedelcu, în calitate de gazdă, a mulţumit tuturor preoţilor şi credincioşilor pentru prezenţă. "Chiar dacă ne desparte o graniţă, astăzi ne-am unit în rugăciune, iar prin prezenţa părinţilor Longhin Muncean şi Tăpălagă Emanuel în mijlocul nostru am demonstrat că rugăciunea adusă lui Hristos Iisus nu are hotare", a spus părintele Ion Nedelcu. Întâlnirea duhovnicească şi misionară de la Parohia Pojejena s-a încheiat prin participarea celor prezenţi la agapa frăţească oferită de parohie cu acest fericit prilej.