„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
„Comuniunea sfinţilor este izvorul bucuriei Bisericii”
Credincioşii din Capitală, precum şi miile de pelerini veniţi din întreaga ţară la praznicul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale cărui cinstite moaşte se păstrează în Catedrala patriarhală, au întâmpinat în dimineaţa zilei de sâmbătă, 24 octombrie, moaştele a şase sfinţi.
Şi anul acesta, cu prilejul Sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ca şi la alte mari praznice ale Catedralei patriarhale, aleea ce duce din centrul Bucureştiului spre Catedrala patriarhală a devenit Colină a Bucuriei, Colină primitoare a întâlnirii sfinţilor. În cadrul Pelerinajului „Calea Sfinţilor”, care a început în jurul orei 10:00, sâmbătă, moaştele Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, aduse de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe din Grecia condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Vasile, Mitropolit de Elassona, şi însoţită de PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, s-au întâlnit la crucea de la baza Dealului Patriarhiei cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, aduse de la Catedrala patriarhală, cu moaştele Sfântului Grigorie Teologul, aduse de la Biserica „Sfântul Spiridon - Nou” - Paraclis patriarhal, şi cu moaştele Sfântului Grigorie de Nyssa, aduse de la Biserica Domniţa Bălaşa - Paraclis patriarhal.
Toate cele trei procesiuni au fost întâmpinate la baza Dealului Patriarhiei de IPS Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh Patriarhal. Procesiunea a continuat până pe podiumul din curtea Catedralei patriarhale, unde sfintele moaşte au fost întâmpinate de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, PS Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, PS Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, precum şi de preoţi şi diaconi slujitori din Arhiepiscopia Bucureştilor.
„Sfinţii ne aduc bucurie, deoarece ei au devenit transparenţi harului Duhului Sfânt”
Aici a urmat o slujbă de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru această mare binecuvântare, iar la final Întâistătătorul Bisericii noastre a rostit un cuvânt de învăţătură în care a subliniat că anul acesta se împlinesc 1.630 de ani de la trecerea la cele veşnice a Sfântului Vasile cel Mare, unul dintre cei mai cunoscuţi Sfinţi Părinţi ai Bisericii Ortodoxe, mare teolog şi înţelept păstor de suflete, şi a evidenţiat, de asemenea, că cinstim cu toţii sfintele moaşte, pentru că în sfinţi se arată prezenţa harului lui Hristos şi lucrarea Sfântului Duh. Delegatul Sinodului Bisericii din Grecia, IPS Vasile, Mitropolit de Elassona, a rostit cu acest prilej un cuvânt de învăţătură în care a arătat, de asemenea, că împlinirea a 1.630 de ani de la trecerea la cele veşnice a Marelui Vasile reprezintă un popas duhovnicesc important pentru Biserica noastră. „Prin acest demers al Preafericirii Voastre, se dovedeşte încă o dată că sfinţii nu aparţin unui singur loc, ci aparţin întregii lumi. Sfinţii aparţin întregii Biserici a lui Hristos, deoarece prin credinţa lor, prin dragostea lor, prin mărturisirea credinţei în Hristos, chiar cu preţul vieţii ei au devenit plăcuţi lui Dumnezeu şi sunt aceia care unesc pe credincioşi întru aceeaşi credinţă. Sfinţii sunt aceia care ne aduc bucurie, deoarece ei au devenit transparenţi harului Duhului Sfânt”, a spus IPS Vasile.
„Biserica Ortodoxă Română transmite lumii un mesaj de speranţă şi de optimism”
În finalul cuvântului, Înalt Preasfinţia Sa a evidenţiat şi evlavia poporului român care în repetate rânduri a dovedit dragoste şi credinţă faţă de sfinţi şi a arătat că prin acest demers se arată că „Biserica Ortodoxă Română, Patriarhia Română, într-o lume a nesiguranţei, a neliniştilor şi a tulburărilor, transmite lumii un mesaj de speranţă şi de optimism. Vă suntem recunoscători şi vă mulţumim pentru toate acestea şi smerit ne rugăm ca Bunul Dumnezeu, pentru rugăciunile sfinţilor noştri, să vă dăruiască sănătate deplină trupească şi sufletească, astfel încât credincioşii, pliroma Bisericii noastre să fie condusă către limanul izbăvirii”, a mai spus Mitropolitul de Elassona.
După aceasta, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a mulţumit Mitropolitului Vasile de Elassona pentru cuvântul rostit şi pentru salutarea frăţească transmisă din partea Preafericitului Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi al Întregii Elade. „Suntem bucuroşi să vedem că Sfinţii ne adună. Adună popoare ortodoxe, adună ierarhi, adună preoţi. Adună credincioşi, adună poporul botezat în numele Preasfintei Treimi şi această comuniue a sfinţilor este izvorul bucuriei Bisericii”, a spus PF Părinte Patriarh Daniel.
La finalul acestei slujbe de întâmpinare, sfintele moaşte au fost aşezate în baldachinul special amenajat de pe esplanada Catedralei patriarhale, unde credincioşii se vor putea închina până în seara zilei de 29 octombrie 2009.