Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Concert caritabil în Arhiepiscopia Clujului
Spectacolul a fost organizat pentru a putea fi finalizat Centrul de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" din Cluj- Napoca şi s-a bucurat de prezenţa Înalt Preasfinţitului Mitropolit Andrei şi a Preasfinţitului Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Printre artiştii care au evoluat pe scenă s-au aflat Veta Biriş, Tiberiu Ceia, Iosif Ciocloda, Nicolae Mureşan şi Ileana Domuţa Mastan. La eveniment au participat sute de clujeni care au făcut cu această ocazie donaţii în vederea finalizării Aşezământului "Sfântul Nectarie" destinat bolnavilor oncologici în stadiu avansat. Preasfinţitul Vasile Someşanul a amintit acţiunile întreprinse şi preconizate pentru ducerea la bun sfârşit a centrului şi începerea activităţii, arătând că manifestarea face parte dintr-o campanie mai largă de informare şi strângere de fonduri care a început în 26 aprilie, cu spectacolul de muzică populară. Tot în cadrul campaniei se va organiza un spectacol pe scena Teatrului Naţional din Cluj, cu piesa "Hoţul de mărgăritare" a vrednicului de pomenire mitropolit Bartolomeu. "Va urma, apoi, un teledon în 24 iunie, şi activitatea aceasta de strângere de fonduri se va încheia cu o expoziţie de artă a domnişoarei Manuela Botiş, în 3 iulie. Fiecare dintre noi putem să ne implicăm în aceste activităţi de susţinere a persoanelor care, dintr-un motiv sau altul, au parte în această viaţă şi de aceste grele suferinţe pe care le produce boala oncologică", a spus PS Vasile Someşanul. Solidaritate pentru alinarea suferinţei IPS Părinte Mitropolit Andrei a evidenţiat ţelul nobil al acestui proiect, acela de a aduce mângâiere celor aflaţi în suferinţă. "Acest centru de îngrijiri paliative pentru cei care suferă mult nu face altceva decât să fie un punct de oprire înspre viaţa neapusă şi înspre eternitatea fericită. Odată şi odată, cel din urmă duşman care va fi înfrânt, zice Sfântul Pavel, va fi moartea. Şi atunci, cei care se raliază unui proiect de genul acesta dăruiesc din sufletul lor pentru ideea mare a mângâierii celor care sunt în suferinţă", a arătat IPS Andrei. Referindu-se la suferinţa semenilor, PS Vasile Someşanul a precizat că aceasta este îngăduită de Dumnezeu pentru că ea poate redresa viaţa persoanei sau a societăţii. "Suferinţa creează simpatie, ea poate să creeze stare de milă, de compasiune, dar şi o solidaritate. La Cluj, odată cu lansarea de către Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului a proiectului Centrului de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" s-a creat o solidaritate interumană, astfel încât, prin bunăvoinţa unor persoane fizice, a unor societăţi comerciale sau a unor întreprinderi şi instituţii, într-un an şi jumătate s-a putut ridica această clădire de 9.000 de metri pătraţi, pe cinci nivele", a precizat ierarhul.