Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Concert de colinde la Mănăstirea Pantocrator din județul Teleorman
În seara zilei de 23 decembrie 2023, la Mănăstirea Pantocrator din Drăgănești‑Vlașca, județul Teleorman, a fost organizat un concert tradițional de colinde intitulat „Plecarea Magilor”. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, alături de obștea mănăstirii și de numeroși credincioși și iubitori ai cântecelor religioase.
Concertul a fost deschis de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei Patriarhale din București, dirijat de arhidiaconul protopsalt Mihail Bucă, urmat de Corul Național de Cameră „Madrigal ‑ Marian Constantin”, condus de Anna Ungureanu.
La finalul concertului, Preasfinţitul Părinte Galaction a transmis celor prezenți un mesaj de binecuvântare, evidențiind importanța Sărbătorii Nașterii Domnului.
„Hristos Se naște și, odată cu nașterea Sa, veșnicia se sălășluiește în timp. Acestei transfigurări ne fac părtași colindele, iar de aceea acestea nu au vârstă. Prin colind, vers și rugăciune suntem și noi prezenți astăzi lângă Pruncul Iisus. Plecând spre casele noastre, să Îi cerem Lui Dumnezeu să facă din inima noastră o peșteră caldă în care, alături de Prunc, să‑i așezăm pe cei singuri, pe cei întristați, pe cei necăjiți, pe cei înfrigurați de lipsa iubirii, pe toți aceia în viața cărora se cuvine să aducem o rază de bucurie și, odată cu acest gând, să o rugăm pe Maica Domnului Hristos să mângâie sufletele noastre și să ne dăruiască dragoste față de toți oamenii și nădejde în ajutorul lui Dumnezeu, în clipele grele ale vieții”, a spus Preasfinția Sa.
În continuare, părintele arhimandrit Serafim Baciu, vicar administrativ eparhial, a evidențiat frumusețea colindelor tradiționale românești. „Ne‑am gândit la acest moment special deoarece s‑a creat în această perioadă la Mănăstirea Pantocrator, ajungând aici Darurile pe care magii I le‑au adus Mântuitorului Iisus Hristos, această bucurie a Nașterii Mântuitorului. Am hotărât să îmbinăm cântarea corală cu o cântare pur bizantină, născându‑se acest concert extraordinar de colinde”, a spus părintele arhimandrit.
Printre ceilalţi vorbitori s‑a numărat şi părintele arhimandrit Sebastian Serdaru, stareț al Mănăstirii Pantocrator. „Pentru a ne arăta bucuria și dragostea pentru evenimentul venirii acestor daruri la noi, am organizat împreună cu episcopia noastră acest concert, invitând două coruri atât de îndrăgite și cunoscute de toți credincioșii din țara noastră. Colindele ne emoționează și ne bucură pe fiecare dintre noi, transpunându‑ne în acea vreme, la fel ca și Evanghelia, care ne face să participăm cu inima. Cuvintele sunt de multe ori sărace, vorbim mult și spunem multe lucruri, dar colinda reușește prin cuvinte simple, cuvinte directe să ne facă participanți direcți la Taina Nașterii Domnului”, a spus părintele arhimandrit Sebastian Serdaru.