Ziua de 15 noiembrie marchează, în Biserica noastră, atât începutul Postului Nașterii Domnului, cât și pomenirea Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț. Între lăcașurile care îl au ocrotitor spiritual pe marele stareț isihast se numără și biserica Parohiei „Șerban Vodă” din Protopopiatul Sector 4 Capitală, care și-a sărbătorit hramul de toamnă prin rugăciune. Bogatul program liturgic care a marcat sărbătoarea comunității parohiale a debutat în ajunul zilei de pomenire a sfântului.
Concert de colinde şi lansări de carte la Galaţi
Marţi, 17 decembrie, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, la Departamentul de teologie din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie a Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, a avut loc tradiţionalul concert de colinde închinate sărbătorii Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos, urmat de lansarea unor volume apărute în anul acesta la Editura BASILICA a Patriarhiei Române şi la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Sala „Episcop Melchisedec Ştefănescu“ a fost neîncăpătoare pentru cei dornici să asculte colinde, auditoriul fiind alcătuit, deopotrivă, din cadre didactice, studenţi şi masteranzi de la cele trei departamente ale facultăţii, precum şi din ceilalţi ostenitori din cadrul aparatului administrativ. Concertul de colinde a fost deschis de un grup de studenţi şi studente din anul I, specializarea Asistenţă Socială, care au surprins, prin frumuseţea colindelor interpretate. Programul de colinde a fost întregit de Corul „Ortodoxia“ al Catedralei arhiepiscopale din Galaţi, audienţa răsplătind măiestria cântării cu îndelungi aplauze.
Manifestările au continuat cu prezentarea unor cărţi ce au văzut lumina tiparului în acest an. Cadrele didactice ale Departamentului de teologie au prezentat cărţile apărute la Editura BASILICA a Patriarhiei Române, iar colegii de la Departamentul de istorie, filosofie, sociologie au prezentat cărţile tipărite la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Pr. prof. dr. Ionel Ene a prezentat volumul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena în bisericile din Mitropolia Munteniei şi Dobrogei“, pr. lect. dr. Gabriel Pandele a recenzat volumul „Constantin - un împărat creştin“, de Bertrand Lançon şi Tiphaine Moreau, pr. lect. dr. Sorin Marinescu a realizat o prezentare sistematizată a celor trei volume „Cultură şi duhovnicie“, care cuprind publicistica părintelui Dumitru Stăniloae, iar pr. lect. dr. Lucian Petroaia a adus la cunoştinţa celor prezenţi apariţia Dicţionarului de liturgică şi muzică psaltică.
Cu acest prilej au fost lansate şi unele cărţi apărute la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos. Conf. dr. Ion Cordoneanu a prezentat fascicula XII din colecţia „Teologie şi educaţie la Dunărea de Jos“, cuprinzând studiile susţinute în cadrul Simpozionului ştiinţific internaţional „2013 - Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi Anul comemorativ «Părintele Dumitru Stăniloae»“, organizat de Departamentul de teologie în luna mai a acestui an. Lect. dr. Mihail Rariţa a recenzat lucrarea „Psihologia religioasă a copilului şi a adolescentului, cu aplicaţii în învăţământul religios“ a vrednicului de pomenire episcop dr. Antim Angelescu, republicată în acest an prin purtarea de grijă a Înaltpreasfinţitului Casian. Conf. dr. Denisia Liuşnea a lansat cartea pr. dr. Mihai Roşu, intitulată „Creştinismul în Dacia aureliană, până la venirea slavilor“ (teză de doctorat), iar conf. dr. Ivan Ivlampie, decanul facultăţii, a lansat o altă teză de doctorat publicată în acest an la Galaţi: „Ermineutica biblică a Sfântului Grigorie de Nyssa“, realizată de dr. Marian Ionescu. Conf. dr. Artur Tuluş a prezentat monografia Bisericii „Sfântul Nicolae“ din comuna Corod, care îl are ca autor pe pr. Ion Ariton, parohul respectivei biserici, iar conf. dr. George Enache a lansat volumul „Studii de istorie şi spiritualitate bizantină“ al pr. lect. dr. Cristian Gagu.
În final, pr. lect. dr. Ovidiu Soare a adus în atenţia celor prezenţi volumul „Tânărul creştin, mărturisitor al puterii de vindecare trupească şi sufletească prin Taina Sfântului Maslu“, ce înmănunchează încercările întru ale teologiei ale unor elevi seminarişti participanţi la Simpozionul Naţional Interseminarial, organizat la Galaţi în anul 2012. Acest al 13-lea volum de gen a fost prezentat şi în cadrul simpozionului similar organizat în noiembrie anul acesta. Între atâtea cărţi de teologie, a fost lansată şi lucrarea de filosofie „Categoria de repetiţie la Sřren Kirkegaard“ a dr. Cătălina Elena Dobre, tot o teză de doctorat, prezentarea fiind realizată de conf. dr. Ivan Ivlampie.
Consecinţa fericită şi imediată a acestei generoase oferte a fost solicitarea, din partea tinerilor prezenţi, a respectivelor lucrări spre a fi studiate.