La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Concert de colinde susținut de tineri bănățeni
În după‑amiaza zilei de 6 decembrie, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj a găzduit ediţia a III‑a a concertului de colinde dedicat hramului istoric al acestui lăcaș de cult, „Sfântul Ierarh Nicolae”, ocrotitorul celui mai vechi edificiu bisericesc al Lugojului (sec. XV).
Evenimentele legate de această sărbătoare au debutat în prima parte a zilei, prin oficierea Sfintei Liturghii de către soborul de preoţi al parohiei condus de părintele Ionuţ Furdean, protopopul Lugojului.
De finalul Sfintei Liturghii au fost legate încă două momente: Parastasul oficiat pentru toţi clericii care au slujit la cele două Altare ale secularelor biserici „Sfântul Nicolae” și „Adormirea Maicii Domnului”.
A urmat o procesiune împreună cu slujitorii și credincioşii prezenţi, la Turnul „Sfântul Nicolae”, ridicat în anul 1726 de către Ion Raţ de Mehadia. Aici au fost rostite ecteniile și rugăciunile specifice hramului unei biserici.
Începând cu ora 17:00, în lăcașul monumentalei biserici lugojene s‑a desfăşurat concertul de colinde la care au participat corurile parohiilor lugojene, coordonate de preoţii parohi și dirijorii acestor formaţii. Astfel au participat: Grupul de colindători al Parohiei „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş”, coordonat de preotul Traian Birăescu, Corul de copii al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj, dirijat de prof. Alina Bogoevici, corul Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul Cotul Mic, coordonat de Stan Petru, corul Parohiei „Învierea Domnului”, dirijat de prof. Alina Bogoevici, și Corul „Ion Vidu” al parohiei gazdă, dirijat de prof. Alina Bogoevici. Invitat special la acest concert a fost Grupul vocal „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului, care i‑a încântat pe numeroșii credincioși prezenți cu un bogat și impresionant repertoriu de colinde cu caracter bizantin. Tânăra Ioana Cerbu, elevă la Şcoala de Muzică „Filaret Barbu” din Lugoj, a interpretat, la rândul său, două colinde din repertoriul tradiţional, acompaniată fiind de membrii grupului amintit, ne‑a transmis preotul Cristian Cerbu.
În cuvântul de deschidere, preotul Cristian Cerbu, în calitate de gazdă, a adresat alese mulțumiri Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Ioan al Banatului pentru binecuvântarea dată acestui eveniment cultural-religios, participanţilor care au răspuns invitaţiei.