Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Concert de muzică religioasă la Panciu
Duminică, 22 martie, la Casa de Cultură din Panciu, judeţul Vrancea, a avut loc un concert de cântece bisericeşti intitulat „Veniţi de luaţi bucurie!“. La eveniment au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, împreună cu preoţi, autorităţi locale, profesori, precum şi numeroşi oameni iubitori de muzică bisericească.
Concertul de cântece bisericeşti interpretate în stilul armonizat coral, precum şi în cel tradiţional, bizantin, a fost susţinut de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu“ a Catedralei Arhiepiscopale din Buzău, Corul de cameră „Pastorala“ din Focşani şi Grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin“ al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. În cadrul programului, au fost interpretate cântări bisericeşti specifice perioadei Triodului şi Sfintelor Paşti.
În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Ciprian a spus că muzica bisericească are rolul de a aşeza pe om în relaţie cu Dumnezeu. „Este necesar în această vreme, când suntem bombardaţi cu fel de fel de informaţii, cu mesaje care ne tulbură, să avem momente de relaxare duhovnicească. Cântările bisericeşti constituie un balsam pentru suflet şi, de aceea, efortul de a participa la aceste concerte sau de a merge la biserică pentru a le asculta şi simţi nu este foarte mare. Vă îndemnăm să iubiţi muzica bisericească în ambele stiluri, coral şi bizantin, care nu sunt antagonice, ci complementare“, a spus Înaltpreasfinţia Sa. De asemenea, ierarhul a spus că muzica bisericească pune accentul pe trezvie şi meditaţie duhovnicească. „La un moment dat aţi auzit că cineva recita pe fundalul cântărilor bizantine. Este forma de cântare bisericească cu canonarh care se mai păstrează în Sfântul Munte Athos, şi pune accentul pe un mesaj la privegherile de noapte pentru a-i determina pe monahi să nu adoarmă, să aibă starea de trezvie pentru rugăciune şi meditaţie la cele sfinte. Singurul loc unde mai găsim odihnă sufletească şi ambianţa necesară meditaţiei la sensul ultim al omului este biserica“, a explicat ierarhul. Concertul a fost organizat de Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, Protopopiatul Panciu, Consiliul Local şi Primăria Panciu.