La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Concert de vioară pentru copiii de la două centre de zi
Asociația „Studenți pentru viață” a organizat marți, 14 martie 2017, un mic concert de vioară pentru copiii de la două centre de zi din Capitală. Invitatul special a fost violonistul Bogdan Gogoncea de la Filarmonica „George Enescu” din București, care a interpretat mai multe cântece la vioară și a susținut o lecție interactivă pentru cei mici, privind istoria și utilizarea instrumentelor muzicale.
Copiii de la Centrul comunitar de servicii sociale „Patriarh Justinian Marina” al Asociaţiei Diaconia și de la Centrul de zi pentru copii „Sfânta Muceniță Sofia” din București au participat marți la un eveniment inedit. Au ascultat mai multe cântece clasice interpretate la vioară de către un membru cunoscut al Filarmonicii „George Enescu”, violonistul Bogdan Gogoncea. De asemenea, invitatul le-a arătat celor mici cum se cântă la vioară și le-a vorbit despre istoria și importanța instrumentelor muzicale. La final, copiii au fost învățați cum să danseze vals și alte dansuri clasice. Concertul și lecția de istoria muzicii se înscriu în cadrul evenimentelor organizate de Asociația „Studenți pentru viață” din Capitală, în luna martie, când are loc și Marșul pentru viață. „Am integrat această activitate în cadrul lunii pentru viață din dorința de a ne arăta sprijinul pentru copiii și mamele aflate în dificultate, dar și pentru a transmite prin artă, și în mod special prin muzică, respectul și valoarea vieții. Ne sunt dragi acești copii, iar invitatul nostru a făcut o lecție interactivă foarte interesantă”, a spus Alexandra Nadane, președinta Asociației „Studenți pentru viață”. Evenimentul de marți a avut loc la Centrul comunitar de servicii sociale „Patriarh Justinian Marina”, unde au participat și copii de la Centrul de zi „Sfânta Muceniță Sofia”.
„Copiii de la Centrul «Sfânta Sofia» au răspuns cu bucurie acestei invitații din partea Centrului «Patriarh Justinian Marina». Am venit cu 14 copii pentru că ceilalți au fost la școală în acest timp. Aceste acțiuni sunt importante pentru că le dezvoltă copiilor creativitatea, urechea muzicală și îi ajută să afle lucruri noi. Este și un moment recreativ această activitate comună cu alți copii de vârsta lor”, a spus Elena Bucur, pedagog la Centrul de zi „Sfânta Muceniță Sofia”. Acțiunea comună a celor două centre de zi a fost o încurajare pentru ca pe viitor să se organizeze mai multe proiecte comune de care să beneficieze copiii, dar și familiile lor.
„Copiii din astfel de centre de zi provin din familii defavorizate, iar acolo unde armonia familială nu se regăsește, toți angajații și educatorii centrelor trebuie să depună un efort considerabil pentru a-i educa. Acolo unde există neglijență în familie se poate compensa cu activități educative, recreative. La Centrul «Patriarh Justinian Marina» li se acordă celor mici sprijin pentru efectuarea temele și sarcinilor școlare, și zilnic primesc hrană caldă și găzduire”, a spus preot Eugen Bucur, coordonatorul preoților de caritate din Arhiepiscopia Bucureștilor.