De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Concert pascal memorabil, la Bacău
Corala „Armonia“ de la Constanţa a continuat seria spectacolelor pascale din Moldova, astfel că vineri seară a ajuns la Bacău. În prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Teodosie şi a Înaltpreasfinţitului Părinte Ioachim, membrii renumitei corale au oferit băcăuanilor un festin muzical care a adus mai aproape emoţia pregustării bucuriei pascale.
Un concert memorabil pentru iubitorii muzicii sacre. Aşa a rămas în sufletele a peste o mie de băcăuani „În vremea aceea...“, fresca în nouă tablouri, compusă de părintele Ion Popescu Runcu şi susţinută de Corala „Armonia“ a Arhiepiscopiei Tomisului pe scena Teatrului de Vară „Radu Beligan“ din municipiul Bacău. Iubitorii muzicii sacre prezenţi în sală, împreună cu preoţi veniţi din tot judeţul, s-au putut împărtăşi de frumuseţea şi expresivitatea unui festin muzical care a adus mai aproape emoţia pregustării bucuriei pascale. O corală admirabilă ale cărei premii la nivel internaţional confirmă faptul că Biserica susţine şi promovează muzica de înaltă calitate. „Să nu uităm că din cele peste două mii de corale din ţară, mai bine de trei sferturi sunt bisericeşti“, avea să precizeze, la finalul concertului, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, pentru care seara muzicală de la Bacău s-a constituit într-un „memento“ special. Aceasta, întrucât IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a făcut pomenirea părintelui arhidiacon Sebastian Barbu Bucur, personalitate de prim rang a muzicii bizantine, mutat la Domnul pe 1 aprilie 2015. În acelaşi timp, chiriarhul Eparhiei Romanului şi Bacăului, IPS Părinte Ioachim, a rememorat câteva momente din prodigioasa activitate a ilustrului profesor universitar, alături de care, în calitate de imnograf al Bisericii Ortodoxe, a colaborat pentru realizarea muzicii slujbelor religioase pentru sfinţii români canonizaţi după 1992. „Gândindu-mă la Sebastian Barbu Bucur îmi amintesc de utimele slujbe pe care le-am scris, respectiv a Sfântului Iachint de Vicina şi a Sfântului Voievod Neagoe Basarab. Mi-au trebuit doar trei zile să le punem pe note, în condiţiile în care, la altele trebuiau săptămâni şi chiar ani. Or, Dumnezeu a rânduit ca topica muzicală şi podobiile să iasă atât de frumos“, a menţionat IPS Ioachim. La final, IPS Teodosie a conchis menţionând că „Bacăul a devenit centrul spiritual care aduce omagiu părintelui Sebastian Barbu Bucur“.