În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Concertul tradiţional de colinde al Facultății „Justinian Patriarhul”
În seara zilei de miercuri, 13 decembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, în Amfiteatrul „Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae”, s-a desfășurat tradiționalul concert de colinde, susținut de corul instituției de învățământ.
Interpretând piese dintr-un repertoriu variat, studenții teologi i-au încântat pe cei prezenți, printre aceștia numărându-se cadre didactice ale facultății, prieteni, apropiați ai tinerilor, dar și iubitori de muzică. Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.
Din repertoriul bogat au făcut parte colinde ale unor compozitori precum Ion Popescu-Runcu, Gheorghe Danga, Timotei Popovici, Gheorghe Șoima și Nicu Moldoveanu. Dirijorii corului au fost profesorii de muzică ai Facultății de Teologie: părintele conf. dr. Stelian Ionașcu; părintele lect. dr. Zaharia Matei; părintele asist. dr. Nicolae Giolu și părintele asist. dr. Alexandru Dumitrescu. Alături de colinde a fost recitată și o poezie cu tematică religioasă, intitulată „Ridică-ți fruntea către cer!”, de rasoforul Clement Artene, student în anul IV, la secția Teologie Pastorală din cadrul facultății.
După încheierea ultimelor acorduri muzicale, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, i-a felicitat pe membrii corului facultății, evidențiind frumusețea colindelor tradiționale românești.
„Sunt de remarcat etosul și bucuria cu care studenții au interpretat aceste colinde și, așa cum a spus moderatorul întâlnirii, domnul Răzvan Bucuroiu, studenții în Teologie dau o altă interpretare acelorași colinde pe care le cântă și alți artiști, pentru că ei, studiind teologia, înțeleg sensul acestor texte. Deși sunt în majoritatea lor creații populare, ele conțin o teologie foarte adâncă legată de Taina Întrupării Mântuitorului Iisus Hristos, de taina mântuirii realizată de El prin Nașterea Sa, sfintele pătimiri, moarte, Înviere și Înălțarea la cer. Toate aceste evenimente sunt reflectate în pasiunea și în convingerea cu care sunt transmise emoțiile pe care în mod implicit le transmite orice muzică, dar mai ales această atât de gingașă și de sensibilă muzică a colindelor. Sigur că această emoție s-a văzut în modul în care au răspuns ascultătorii, aplauzele fiind pe măsură. Le dorim tuturor studenților și studentelor o vacanță binecuvântată, în care să mărturisească prin comportament, prin diferitele activități vestea cea bună a Nașterii Mântuitorului Hristos”, a spus Preasfinția Sa.
Un cuvânt la acest moment a rostit şi părintele prof. dr. Constantin Preda, decanul instituției de învățământ teologic: „Și anul acesta colegii de la Catedra de muzică bisericească și ritual, sub coordonarea părintelui conferențiar Stelian Ionașcu, au pregătit un concert de colinde. Este o tradiție pe care am păstrat-o și o continuăm. Părinții profesori de la Catedra de muzică bisericească au pregătit un repertoriu bogat, constând în 23 de piese muzicale, câteva momente instrumentale, dar și momente de poezie”.
Totodată, părintele lect. dr. Zaharia Matei a evidențiat truda profesorilor și a studenților facultății: „S-a muncit încă de la începutul lunii octombrie și, iată, s-a ajuns la acest rezultat frumos, la această încununare. E o tradiție pe care și noi profesorii am primit-o de la părintele nostru profesor, mentorul nostru bun și drag, părintele Nicu Moldoveanu, învățându-ne meșteșugul pregătirii unui cor. Copiii s-au pregătit în pofida programului foarte aglomerat de cursuri și seminare, dar Îi mulțumim lui Dumnezeu că și în anul acesta am reușit să-L slăvim prin colinde. Am încercat să diversificăm acest program de colinde, astfel încât de la an la an să reînnoim. Nu au lipsit lucrările clasicilor noștri Nicolae Lungu, Ioan Chirescu sau Gheorghe Cucu. Iată, lucrările părinților profesori, dar și lucrări ale părintelui profesor Nicu Moldoveanu, pe care le cântăm tot timpul în această facultate, după ce ne-a format la această catedră, lucrări ale părintelui conf. dr. Stelian Ionașcu și de alți autori tineri care au contribuit la îmbogățirea acestui repertoriu”.
De momentele muzicale s-au bucurat și reprezentanții Universității din București, conf. dr. Claudiu Paul Buglea, președintele Senatului, și prof. dr. Romiţă Iucu, președintele Consiliului de Orientare și Analiză Strategică. Aceștia au apreciat alături de ceilalți invitați momentele solistice vocale și instrumentale ale studenților teologi.