De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Concurs coral la München dedicat Ortodoxiei
Conform unei tradiţii iniţiate în urmă cu nouă ani, la München a avut loc în Duminica Ortodoxiei o întrecere corală la care au participat mai multe coruri ortodoxe. Iniţiativa organizării acestui eveniment au avut-o în acest an reprezentanţii Secţiei de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii din München, în colaborare cu Vicariatul Patriarhiei Ecumenice din Bavaria.
În cei nouă ani de la prima organizare, întrecerea corală a fost găzduită pe rând de către parohiile ortodoxe din diferitele jurisdicţii: greci, ruşi, sârbi, georgieni, români. Între acestea se numără şi Parohia ortodoxă română „Naşterea Domnului“ din München. Anul acesta, corala acestei parohii, dirijată de către Ciprian Munteanu, a interpretat patru cântări: „Troparul Ortodoxiei“, „Doamne, Iisuse Hristoase“, „Cămara Ta, Mântuitorule“ şi „Cât de mărit“, după cum a precizat pr. paroh Alexandru Nan. Prof. dr. Athanasios Vletsis de la Secţia de Teologie Ortodoxă a Universităţii din München a punctat câteva caracteristici ale Ortodoxiei, între care a amintit dimensiunea doxologică, smerenia şi diaconia. Referindu-se la diaconie, prof. Vletsis a amintit un citat al teologului rus Nicolae Berdiaev, care vedea în câştigarea pâinii fratelui şi o problemă duhovnicescă, nu doar una de ordin material. La sfârşitul manifestării, atât membrii diverselor coruri, cât şi auditoriul au cântat imnul „Apărătoare Doamnă“, întrucât era şi ajunul sărbătorii Buna Vestire. Manifestarea a continuat la o mică agapă, unde reprezentanţii diferitelor Biserici s-au putut cunoaşte şi au discutat despre problemele cu care se confruntă Ortodoxia pe teritoriul bavarez. „După aproape 9 ani de misiune pe teritoriul Elveţiei şi 6 ani în vestul Austriei, am fost plăcut impresionat să cunosc Ortodoxia la o cu totul altă dimensiune. Este o Ortodoxie «ieşită din catacombe», care încearcă să fie un partener serios de discuţie atât pentru Bisericile locale (Catolică şi evanghelică), cât şi pentru societatea germană. Este extraordinar să trăieşti Ortodoxia şi la o astfel de manifestare, exprimată în toată frumuseţea şi diversitatea ei“, ne-a mai declarat părintele Alexandru Nan.
Parohia „Naşterea Domnului“ din München este cea mai veche parohie românească din landul Bavaria şi a fost înfiinţată în anul 1976 la iniţiativa unui grup de credincioşi păstoriţi de pr. prof. dr. Mircea Basarab. Începând cu data de 13 ianuarie 2013, destinele parohiei sunt conduse de către noul paroh, pr. Alexandru Nan.