De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Concurs de admitere la Seminarul Teologic Ortodox din București
Seminarul Teologic Ortodox din București organizează în perioada 16-27 mai 2024 concursul de admitere pentru tinerii care vor să urmeze cursurile acestei unități de învățământ teologic. Este singurul liceu din Capitală cu profil vocațional. Absolvenții de clasa a 8-a vor susține două probe eliminatorii, în care vor fi examinate aptitudinile muzicale și cunoștințele de religie.
Concursul va începe la finalul acestei săptămâni cu înscrierile pentru probele de aptitudini. „Anul acesta vom școlariza 52 de elevi în clasa a 9-a, în două clase. Săptămâna viitoare, 22 mai, începând cu ora 10:00, vom susține vizita medicală și examenul la muzică, iar în data de 23 mai se va susține proba la cunoștințe religioase. Doi profesori din cadrul instituției noastre au făcut pregătire cu viitorii candidați atât dimineața, cât și seara, iar un profesor i-a pregătit la muzică. Am avut numeroși candidați. S-au prezentat cunoștințele la disciplina Religie într-un mod interactiv pentru a trece cu succes acest examen”, a declarat pentru TRINITAS TV părintele Horia Mălușanu, secretar al Seminarului Teologic Ortodox din București.
La proba practică, elevii trebuie să-și dovedească aptitudinile muzicale prin intonarea gamei do major, reproducerea unor tonuri după pian, a unui ritm, precum și intonarea unei piese religioase sau patriotice. „În examenul acesta verificăm auzul muzical al fiecărui candidat în parte și aptitudinile muzicale, atât cât s-au putut dobândi până la clasa a 8-a. Nu cerem perfecțiune și nici un nivel foarte ridicat. Îi îndemn pe cei care urmează să se prezinte la acest examen să asculte cât mai multe piese religioase. Sunt foarte multe materiale pe platformele online. Dacă avem și un instrument, evident ne va ajuta foarte mult în formarea auzului. Avem și o probă ritmică, unde se vor da formule ritmice, pe care ei trebuie să le reproducă. În parcursul celor patru ani, elevii au șansa să dobândească foarte multe cunoștințe muzicale. Trebuie să amintesc că vor studia atât notația occidentală, liniară, cât și notația psaltică. Vor avea și ore de ansamblu coral, fiind o înglobare a celor două sisteme muzicale”, a spus arhid. Nifon Constantin, profesor de muzică.
Seminarul Teologic Ortodox din București dispune de o bază materială modernă, o bibliotecă digitalizată și de un paraclis pentru practica liturgică.