La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Concurs despre Înviere, la Liceul „Marin Preda“ din Bucureşti
Liceul „Marin Preda“ din sectorul 6 din Bucureşti a găzduit vineri, 18 aprilie, festivitatea de premiere a Concursului „Urcuş spre Înviere“. Concursul, care se adresează elevilor de liceu din clasele IX-XII, se află la a opta ediţie şi a adunat lucrări de pictură pe lemn şi pe sticlă, grafică simplă şi colorată, precum şi lucrări de creaţie literară pe teme religioase, eseuri, poezii şi compuneri.
Primele ediţii ale concursului s-au desfăşurat la nivelul sectorului 6, apoi, începând cu ediţia a treia, cu sprijinul Arhiepiscopiei Bucureştilor şi al primăriilor de sector, concursul s-a extins la nivelul întregii capitale. „Am încercat din răsputeri ca, prin munca împreună cu elevul, să iniţiem o tradiţie de a descoperi tinere talente şi oameni iubitori de cele sfinte“, ne-a declarat Janeta Niţă, metodistă la disciplina religie, pe sectorul 6, şi iniţiatoarea acestui proiect. Lucrările participante la concursul final au trecut mai întâi prin faze preliminare, în cadrul şcolilor de unde provin. Comisii formate din profesori de diferite discipline au analizat lucrările depuse de elevi, făcând selecţii pentru faza ultimă a concursului. În cadrul ultimei etape a concursului, patru comisii formate din profesori de la şcolile participante au evaluat lucrările şi au decis câştigătorii. „Am încercat ca pe toţi cei care se evidenţiază să îi ajutăm în continuare. Foarte mulţi din câştigătorii acestui concurs participă anual la concursul «Icoana din sufletul copilului», organizat de Patriarhia Română şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării, unii merg mai apoi la licee de specialitate, precum Tonitza, dar ei se întorc mereu şi ne vizitează mulţumindu-ne pentru organizarea acestui concurs prin care şi-au descoperit darurile“, ne-a spus dna Janeta. Daruri pentru sinistraţii din Tecuci Grupul de profesori inimoşi strânşi în jurul acestui concurs au în proiect şi realizarea unei reviste speciale pentru dezvoltarea proiectului. De asemenea, în cadrul aceluiaşi proiect se organizează şi seri catehetice, la Liceul „Marin Preda“. Mai mult decât atât, în Postul Mare, elevii desfăşoară şi acţiuni caritabie, prin proiectul „Cu aproapele, în suferinţă“. Astfel, ieri, 21 aprilie, elevii şi profesorii de la Liceul „Marin Preda“ au mers la Tecuci cu daruri pentru sinistraţii care suferă de pe urma inundaţiilor de anul trecut. „Împreună cu profesorii, directorii şi elevii, o lună şi jumătate aproape, am adunat îmbrăcăminte, alimente (ulei, făină, zahăr, orez) şi chiar bani. Acestea le-am dus ieri la Protoieria Tecuci. An de an facem asta. Şi de Crăciun am mers la Căminul de bătrâni «Floare albastră» şi la Orfelinatul Giuleşti. Cred că, în mod special, Catedrala de religie trebuie să promoveze astfel de acţiuni“, a mai spus dna Niţă, care este şi profesoară de religie la acest liceu.