IPS Părinte Mitropolit Ioan și-a serbat, și anul acesta, onomastica, la sărbătoarea Soborului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului, luând masa de prânz cu beneficiarii Centrului social de urgență pentru persoane fără adăpost de la Pădurea Verde din Timișoara.
Concurs naţional pentru pictorii iconari
Patriarhia Română, prin Sectorul cultură și patrimoniu religios și Sectorul teologic-educaţional, organizează cea de-a VI-a ediţie a Concursului naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinței”. Scopul manifestării este păstrarea tradițiilor religioase și culturale, prin promovarea pictorilor iconari cu reale aptitudini plastice.
Concursul naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinței” este dedicat pictorilor iconari adulţi din întreaga ţară, care se pot înscrie la una sau la mai multe secţiuni ale concursului, şi anume frescă, mozaic, pictură pe lemn şi pictură pe sticlă. Pentru prima secţiune, A - Frescă, concurenţii trebuie să realizeze o lucrare cu temă şi format la alegere (dimensiuni cuprinse între 1 şi 1,60 mp), în stilul artei româneşti a secolelor XVII-XVIII (artă de tradiţie bizantină, cu specific local). La secţiunea B - Mozaic, cerinţa este o lucrare cu temă şi format la alegere (dimensiuni cuprinse între 0,80 şi 1,20 mp), în stilul mozaicului bizantin al secolelor VI-XII (tratare plată, decorativism, monumentalitate). Concurenţii secţiunii C - Pictură pe lemn trebuie să realizeze două lucrări, cu temă şi format la alegere (cu laturile cuprinse între 0,40 şi 0,80 m), în stilul artei româneşti a secolelor XVII-XVIII (artă de tradiţie bizantină, cu specific local), iar cei de la secţiunea D - Pictură pe sticlă, tot două lucrări, cu temă şi format la alegere (cu laturile cuprinse între 0,40 şi 0,80 m), în stilul tradiţional românesc, se arată în conceptul concursului postat pe patriarhia.ro.
Participanţii se pot înscrie până în data de 17 martie 2017 la cele patru secţiuni ale concursului, prin trimiterea pe adresa de e-mail sectorulteologic@yahoo.com a formularului de înscriere completat și scanat (se poate găsi şi pe site-ul http://patriarhia.ro/concursul-national-icoana-ortodoxa-lumina-credintei-editia-a-vi-a-2017-9168.html) şi lucrarea/lucrările în format electronic. După etapa de preselecţie (20-24 martie 2017), concurenţii care vor trece în cea de-a doua etapă a concursului (evaluarea lucrărilor, 3-7 aprilie 2017) vor depune lucrările acceptate în concurs la Centrul pentru Patrimoniu Cultural „Sfântul Constantin Brâncoveanu” (str. Maria Rosetti nr. 63, sector 2, București; telefon 021.210.07.12), în perioada 27-31 martie 2017. Rezultatele primei etape a concursului vor fi publicate pe site-ul www.patriarhia.ro și pe pagina de facebook a concursului, până în ziua de 24 martie 2017.
Totodată, concurenţii vor trimite şi formularul de înscriere completat; un portofoliu cu reproduceri color a cel puțin 20 de lucrări ale iconarului, în format A4, cu referințe la fiecare imagine (titlu, tehnică, dimensiuni și anul realizării); copie a certificatului de botez; recomandare de la duhovnic; o fotografie a concurentului (tip carte de identitate, pe CD/e-mail).
Membrii comisiei vor ține cont de următoarele patru criterii de evaluare, şi anume încadrare stilistică, ermeneutică liturgică, calitate artistică şi tehnică de execuție. Până în data de 7 aprilie 2017 vor fi anunțate rezultatele concursului, iar cei 16 câștigători (câte patru pentru fiecare secțiune) vor fi invitați la vernisajul expoziției de la Palatul Patriarhiei, din data de 21 mai 2017. Câştigătorul marelui premiu al concursului va avea posibilitatea să organizeze, în perioada septembrie-octombrie 2017, o expoziţie personală de icoane în Sala „Europa Christiana” a Palatului Patriarhiei. Expoziţia va fi mediatizată prin intermediul Centrului de Presă BASILICA, iar lucrările vor fi publicate într-un catalog.
De asemenea, începând cu ediţia din acest an a concursului naţional, alături de recompensa financiară, obţinerea unui premiu în cadrul acestui concurs este recunoscută ca activitate de către Comisia de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române (prin urmare, premianţii nu vor intra sub incidenţa art. 132 din Regulamentul pentru organizarea şi funcţionarea Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române, care prevede anularea valabilităţii autorizaţiei de pictor/iconar în cazul persoanelor care nu pot demonstra continuitatea activităţii timp de cinci ani). De asemenea, concurenţii de la secţiunile A - Frescă, B - Mozaic şi C - Pictură pe lemn, care vor urca pe podium trei ediţii consecutive (trei ani la rând), vor fi autorizaţi ca iconari de către Comisia de Pictură Bisericească, fără a mai efectua perioada de practică.