Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Concurs pentru elevi, în parohia clujeană „Naşterea Domnului“
La Parohia Ortodoxă Română „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, se desfăşoară, în perioada 16 februarie-24 martie, Concursul literar-religios „Bucuria sărbătorii Bunei-Vestiri“, ediţia a VI-a. La concurs participă elevii din clasele III-XII. Patriarhia Română a proclamat în mod oficial anul 2014, Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, iar acest concurs se înscrie printre evenimentele dedicate comemorării.
La Parohia Ortodoxă Română „Naşterea Domnului din Cluj-Napoca, păstorită de părintele Nicolae Buda, are loc un concurs pentru elevi, tema concursului fiind „Maica Domnului şi Sfinţii Martiri Brâncoveni, modele de vieţuire creştină“.
Acest concurs face parte din parteneriatul „Lumina lui Hristos luminează tuturor!“, încheiat de biserică, şi în anul acesta, cu Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca, unde este directoare prof. Eugenia Marcu). Majoritatea participanţilor sunt elevii acestei şcoli, pregătiţi de profesoara de religie Daniela Necula.
Concursul a debutat duminică, 16 februarie, fiind anunţat în biserică, după oficierea Sfintei Liturghii.
Etapa următoare este cea de înscriere a participanţilor pe o listă aflată la intrarea în biserică, unde se află şi subiectele, până în data de 2 martie. Urmează, apoi, redactarea şi depunerea lucrărilor la biserică până în 14 martie. Pe 15 martie se vor corecta lucrările, iar pe 23 martie va avea loc premierea participanţilor.
Anul comemorativ al Sfinţilor Brâncoveni
Deoarece Patriarhia Română a proclamat în mod oficial anul 2014, ca fiind Anul comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, la împlinirea a 300 de ani de la moartea lor martirică, acest concurs se înscrie printre evenimentele dedicate acestei comemorări.
Parohia a considerat că este o datorie să sădească în sufletele copiilor iubirea pentru sfinţi, pentru credinţă strămoşească, pentru familie, pentru neam şi ţară, având ca pildă vie viaţa creştină plină de curaj, de demnitate şi de dragoste a Sfinţilor Brâncoveni. Nu este întâmplător că puterea lor în faţa morţii şi a prigoanei a fost aşa de mare pentru că aveau ca temelie tare familia cu prunci mulţi şi buni, crescuţi de o mamă aleasă, care, asemenea Maicii Domnului, a gustat din plin paharul suferinţelor prin jertfa fiilor şi a soţului ei.
Astfel, pregătindu-se pentru tema propusă, elevii vor răsfoi nu numai o filă de istorie, petrecută acum 300 de ani, dar se vor întâlni cu Sfinţii Brâncoveni în rugăciune, în faţa icoanei acestei familii de sfinţi, înveşmântaţi în haina albă a muceniciei.