În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Concursul de muzică psaltică „Aghia Trias“
Cu prilejul săptămânii „Să ştii mai multe, să fii mai bun!“, la Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul“ din Bucureşti a fost organizat joi, 10 aprilie, concursul de muzică psaltică „Aghia Trias“. Evenimentul a ajuns la ediţia a VI-a şi prin desfăşurarea lui se urmăreşte promovarea muzicii psaltice bizantine, înrădăcinată pe meleagurile româneşti.
Concursul de muzică psaltică „Aghia Trias“ a fost organizat în holul mare al Seminarului Teologic Bucureşti şi au participat părinţii profesori, cadre didactice, elevii şi părinţi ai tinerilor seminarişti. „Evenimentul, care s-a desfăşurat după săvârşirea Sfintei Liturghii, a constat într-un concurs la care fiecare elev seminarist din cele opt clase a participat în cadrul unui grup de 8 până la 12 elevi, intonând cântări psaltice bizantine. Aflându-ne la cea de-a şasea ediţie a acestui concurs, elevii noştri au primit de fiecare dată organizarea concursului cu foarte mare bucurie şi au participat după ce s-au pregătit câteva săptămâni înainte, prin repetiţii după orele de curs în timpul lor liber, tocmai din dragoste foarte mare pentru muzica bizantină. Acest concurs face parte din seria de activităţi desfăşurate în cadrul programului «Să ştii mai multe, să fii mai bun!», precum excursii, vizite la muzee, participări la diferite prelegeri pe care profesorii noştri de la Seminarul Teologic le-au susţinut cu prilejul Anului omagial euharistic şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, vizitarea Bibliotecii Academiei Române şi, nu în ultimul rând, participarea la Liturghia Darurilor înainte sfinţite, ca de altfel şi în alte săptămâni de pe parcursul anului şcolar“, a precizat părintele Ionuţ Bărbulescu, directorul Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul“ din Capitală.
Comisia de jurizare a fost formată din pr. lect. dr. Zaharia Matei, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, arhid. dr. Ştefan Răzvan şi pr. prof. Marian Colţan, de la Seminarul Teologic din Capitală.
La finalul acestei săptămâni, elevii seminarişti vor participa, alături de preoţii şi credincioşii Arhiepiscopiei Bucureştilor, la pelerinajul de Florii, care va începe de la Mănăstirea Radu Vodă, situată în apropierea Seminarului Teologic „Nifon Mitropolitul“.
Încep înscrierile la Seminarul din Bucureşti
În prezent, la Seminarul Teologic din Capitală sunt 200 de elevi, distribuiţi în 8 clase. Admiterea la această şcoală vocaţională va avea loc în perioada 26-30 mai. „În zilele de 26 şi 27 mai va avea loc înscrierea, în ziua de 28 mai, vizita medicală, urmată de testarea la muzică - la aceste probe, calificativul este admis/respins, pentru ca în ziua de 30 mai să se desfăşoare proba scrisă la religie, la care elevii vor primi note în funcţie de modul în care vor aborda subiectul ce le va fi desemnat prin tragere la sorţi. Materia examenului de admitere pentru seminariile teologice constă în 10 subiecte, practic 10 lecţii studiate în clasele a VII-a şi a VIII-a la ora de religie. Rezultatele vor fi afişate abia după susţinerea testelor naţionale şi tezelor cu subiecte unice, pentru că media finală de admitere de la seminar se va obţine luând în calcul media examenului de admitere de la religie, dar şi mediile obţinute la tezele cu subiecte unice la testele naţionale şi media claselor V-VIII. Un avantaj pe care seminarul îl are este acela că elevii care nu vor promova examenul de admitere vor fi în situaţia de a opta pentru repartizarea computerizată la oricare alt liceu. Practic, nu pierd un an din viaţă pentru că nu promovează acest examen“, a mai precizat pr. Ionuţ Bărbulescu.