La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Concursul „Făuritorii unirii Basarabiei cu România” în Episcopia de Bălți
Episcopia de Bălţi, în parteneriat cu Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Asociaţia Istoricilor din Republica Moldova „Alexandru Moşanu” şi Catedra de Ştiinţe Socio-umane şi Asistenţă Socială din cadrul Universității din Bălți, organizează concursul regional de Istoria românilor, cu genericul „Făuritorii unirii Basarabiei cu România”.
Competiția este adresată elevilor de liceu (clasele X-XII) şi studenţilor interesaţi de istorie care îşi fac studiile (sau locuiesc) în municipiul Bălţi şi raioanele Briceni, Râşcani, Glodeni, Sângerei, Donduşeni, Soroca, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti şi Ocniţa, informează Biroul de presă al Episcopiei de Bălți.
Obiectivele concursului sunt: promovarea valorilor naţionale; aprecierea contribuţiei predecesorilor în perpetuarea istoriei; consolidarea şi dezvoltarea interesului pentru istoria românilor; valorificarea abilităţilor elevilor şi studenţilor pasionaţi de istorie.
Concursul se organizează online. Participanţii vor transmite o lucrare care va include două părţi componente:
a) analiza activităţii unei personalităţi istorice care a contribuit la unirea Basarabiei cu România în contextul realităţii europene din acea perioadă (până la 3.500 de caractere cu tot cu spaţii);
b) elaborarea şi rezolvarea unei relaţii de cauzalitate referitoare la unirea Basarabiei cu România în 1918 (până la 2.500 de caractere cu tot cu spaţii). La sfârşitul lucrării va fi indicată bibliografia utilizată.
Câştigătorii urmează să fie premiaţi de către Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, în data de 26 martie 2022, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi, Biblioteca Ştiinţifică, sala de lectură nr. 1.
Pentru detalii - tel.: 023152380; 023152344, precum și pagina de Facebook a Episcopiei de Bălți.