În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Concursul „Îngeraşul păzitor“, la Piatra Neamţ
Luni, 24 martie 2014, Şcoala Gimnazială Nr. 2 din Piatra Neamţ a fost gazda unui eveniment deosebit, concursul „Îngeraşul păzitor“, la care au participat elevii clasei a III-a D.
În cadrul parteneriatului educaţional „Suntem cu credinţă“ încheiat între Şcoala Gimnazială Nr. 2 Piatra Neamţ şi Protopopiatul Piatra Neamţ au fost organizate la începutul săptămânii o expoziţie de pictură şi un concurs literar cu tema „Îngeraşul păzitor“, sub îndrumarea prof. Gianina Croitoriu-Dumitru, avându-i colaboratori pe Adrian Apalaghiei, profesor de religie, şi pe preoţii Dimitrie Cărămidă (Parohia Ghelăeşti) şi Ciprian-Vasile Iftime (Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi“ Piatra Neamţ). Evenimentul, adresat elevilor clasei a III-a D, a debutat cu rugăciunea Sfântului Isaac Sirul şi a fost deschis de prelegeri ale invitaţilor.
„Prin aceste activităţi, căutăm să educăm la elevi o conduită favorabilă unui stil de viaţă sănătos - mental, emoţional, fizic şi socio-moral. Învăţătura religioasă contribuie la realizarea acestui deziderat, constituindu-se în cel mai eficient mijloc de educaţie, de formare a caracterelor morale şi de perfecţionare spirituală a omului şi a societăţii umane. Copilul este ca o mlădiţă crudă, pe care, dacă o plantezi şi o laşi să se dezvolte la voia întâmplării, ea va creşte după voia vânturilor şi a feluritelor situaţii ale vieţii. Dacă însă mlădiţa este îngrijită de aproape, sprijinită, curăţată de buruieni, ea va creşte bine, dreaptă, puternică şi va aduce roade bune. Considerăm că prin această activitate aducem un modest ajutor părinţilor, în misiunea grea şi marea răspundere ce apasă pe umerii lor în creşterea trupească şi sufletească a celor mici“, ne-a declarat prof. Gianina Croitoriu-Dumitru.
„Copiii au fost emoţionaţi şi bucuroşi de rezultatele muncii lor. Activităţile noastre comune Şcoala-Biserică vor continua cu filme tematice şi cu diferite acţiuni interactive, care să le ofere elevilor o imagine cât mai largă a orizontului vieţii creştine“, a adăugat şi pr. Dimitrie Cărămidă.
Cele mai bune lucrări literare şi artistice au fost premiate, toţi elevii primind premii şi diplome de participare. În perioada prepascală, toate lucrările copiilor vor fi expuse în sediul Protopopiatului Piatra Neamţ.
„Am fost fericit să găsesc copii atât de entuziasmaţi de tema propusă, cât şi parteneri de proiect foarte implicaţi. Rând pe rând, mesajele celor implicaţi au adus lumină în concepţia copiilor despre îngerul păzitor, şi, din acest motiv, am încercat să evidenţiem importanţa dialogului cu Dumnezeu şi modul în care oamenii sunt ei înşişi îngeri păzitori pentru cei din jur. Mă bucură munca cadrelor didactice şi a părintelui Dimitrie Cărămidă şi am încrederea că mediatizarea acestei acţiuni în presa audio-vizuală şi scrisă din judeţul Neamţ, şi nu numai, va avea impact asupra celor indecişi în a oferi puţin timp copiilor, fie că este vorba de un parteneriat educaţional sau pur şi simplu de cateheza parohială“, ne-a spus pr. Ştefan Zaharia, coordonatorul Biroului de Catehizare a Tineretului al Protopopiatului Piatra Neamţ.
Ca o informaţie suplimentară, alături de proiectele înscrise în concursul naţional „Sfânta Euharistie - lumina vieţii creştine“, în majoritatea parohiilor din Protopopiatul Piatra Neamţ vor fi organizate până la Paşti şi acţiuni catehetice legate de Anul omagial euharistic.