„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Concursul „Lăudaţi pe Domnul“ la Sibiu
Catedrala mitropolitană din Sibiu va găzdui miercuri, 15 octombrie, etapa mitropolitană a Concursului Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul“. Anul acesta, grupurile de muzică psaltică din parohii, compuse din bărbaţi sau femei, se întrec în măiestria cântului bizantin, pentru a descoperi unei ţări întregi preocupările şi dragostea credincioşilor faţă de acest gen de muzică bisericească. Deşi muzica psaltică este mai puţin cunoscută în Transilvania, cunţana fiind genul cântării de la stranele bisericilor ardeleneşti, în ultimii ani s-au născut mai multe mişcări de promovare a cântării bizantine în această zonă a ţării.
Etapa de la Sibiu a Concursului „Lăudaţi pe Domnul“ va desemna reprezentantul Mitropoliei Ardealului la faza naţională. Vor concura la etapa mitropolitană Grupul psaltic „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, condus de asist. univ. drd. Adrian Dobreanu, reprezentând Arhiepiscopia Sibiului, şi Grupul psaltic „Anastasios“ din Târgu Mureş, dirijat de Iustinian Ioachim Simion, reprezentând Arhiepiscopia Alba Iuliei. Ambele grupuri psaltice vor interpreta trei cântări bizantine şi anume troparul sau condacul hramului de la biserica de unde provine corul, un axion praznical şi un chinonic.
Juriu de specialitate
Concursul de la Sibiu se va desfăşura în prezenţa Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a unui juriu de specialitate care va evalua cele două grupuri psaltice şi a iubitorilor de muzică bisericească din cele două eparhii reprezentate. Ca şi în anii trecuţi, Catedrala mitropolitană din Sibiu va deveni pentru câteva ore un centru al muzicii bisericeşti din Transilvania.
Ultima etapă a concursului va avea loc pe 27 octombrie 2014, la Sala Radio din Bucureşti, în prezenţa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a membrilor Sfântului Sinod, precum şi a numeroşi invitaţi. Concursul Patriarhiei Române se află la cea de-a VII-a ediţie la nivel naţional şi se bucură de fiecare dată de un interes maxim din partea grupurilor vocale din întreaga ţară. (Ştefan Mărculeţ)