Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Concursul „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş“
În această perioadă, în şcolile şi parohiile timişene se desfăşoară faza locală a Concursului judeţean de religie „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş„. Ajuns la cea de-a treia ediţie, concursul se desfăşoară sub genericul „Cultură şi credinţă - spovedania“.
Organizatorii concursului sunt Arhiepiscopia Timişoarei, Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ Comloşu Mare şi Şcoala Gimnazială din Comloşu Mare. „Concursul judeţean de creaţie religioasă «Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş» este rodul unei bune colaborări educaţionale între Arhiepiscopia Timişoarei şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş, avându-se în vedere atingerea idealului educaţional propus de Legea învăţământului, inclusiv formarea etică şi morală a elevilor pentru buna lor integrare în societatea românească actuală. Cunoştinţele religioase dobândite la ora de religie se cer puse în practică: acasă, la şcoală, în societate şi în Biserică. Un om religios cu adevărat este un cetăţean de nădejde al ţării şi un bun practicant al vieţii religioase. De aici decurge necesitatea colaborării cât mai rodnice între profesorul de religie şi reprezentanţii cultelor, între profesorul de religie şi preot. Concursul se va desfăşura în conformitate cu programa şcolară la religie ortodoxă şi cu curriculumul proiectului Bisericii Ortodoxe Române «Hristos împărtăşit copiilor»“, a menţionat pr. Cristian Tomescu, referent catehetic şi iniţiatorul concursului.
Eveniment dedicat Anului omagial euharistic
Concursul se adresează elevilor din clasele primare şi gimnaziale şi are ca obiective principale formarea virtuţilor creştine şi consolidarea deprinderilor de comportament religios-moral, încadrarea cât mai bună a elevilor în viaţa bisericească şi socială, precum şi colaborarea cât mai bună între preot şi profesorul de religie. Ediţia din acest an este dedicată Anului omagial euharistic şi Anului comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni şi cuprinde mai multe secţiuni: memorare şi recitare de poezie religioasă, desen religios, interpretare de pricesne şi eseu religios. „În realizarea desenelor şi a eseurilor şi în alegerea poeziilor şi pricesnelor pot fi luate în considerare următoarele aspecte legate de Sfânta Taină a Spovedaniei: pocăinţa sau căinţa, mărturisirea propriu-zisă, canonul de îndreptare şi lupta cu păcatele mărturisite pentru a nu le mai face. Ceea ce este foarte important în toate acestea sunt creativitatea şi originalitatea“, a mai precizat pr. Cristian Tomescu. Desfăşurarea concursului cuprinde trei etape: faza locală, desfăşurată în fiecare şcoală şi parohie până la data de 31 mai a.c., faza zonală, derulată în perioada 2-6 iunie în 10 centre zonale din judeţul Timiş şi faza finală, ce va avea loc la Centrul eparhial Timişoara, în data de 12 iunie. În urma fazei locale, pe şcoală şi parohie, doar câştigătorii locului I de la fiecare secţiune vor participa la faza zonală, iar la faza finală se vor califica câştigătorii locului I de la faza zonală de la fiecare secţiune. Elevii câştigători vor fi premiaţi în cadrul unei festivităţi ce va avea loc la Centrul eparhial din Timişoara în data de 12 iunie. Informaţii suplimentare privind derularea Concursului judeţean de creaţie religioasă „Sfântul Iosif cel Nou de la Partoş“ pot fi obţinute din conceptul concursului publicat pe site-ul www.mitropolia-banatului.ro.