În ziua praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a poposit la recent-sfințitul Schit „Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Co
Concursul „Unirea: libertate și unitate”, la Târgoviște
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, a prezidat marți, 24 aprilie 2018, etapa eparhială a Concursului naţional cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate”. La evenimentul din Sala „Sfântul Ierarh Nifon” a Mănăstirii Stelea din municipiul Târgoviște au participat 210 elevi de la grupele de cateheză reprezentând 15 parohii din eparhie, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.
Din prezidiul concursului au făcut parte pr. Ionuț Ghibanu, vicar eparhial, și pr. Ionuț Ileana, consilier eparhial. După prezentarea celor 15 portofolii de către un reprezentant al fiecărui grup parohial de cateheză, în urma jurizării au fost acordate următoarele premii: premiul I - Parohia Băleni Sârbi, Protoieria Târgoviște Sud; premiul al II-lea - Parohia Gheboaia, Protoieria Târgoviște Sud; premiul al III-lea - Parohia Vișina II, Protoieria Găești. De asemenea, au fost acordate 12 mențiuni. Toți copiii din cele 15 grupe de cateheză au primit daruri în bani și cărți din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon. Au fost premiați atât preoţii coordonatori, cât şi membrii comisiei de jurizare, ca semn de apreciere și recunoștință pentru efortul depus. La finalul concursului, participanții au vizitat Mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște, evenimentul încheindu-se cu o agapă frățească.
Grupa de cateheză câștigătoare a premiului I, însoțită de preotul coordonator, va participa la o tabără de vară la Mănăstirea Peștera. De asemenea, câștigătorii vor reprezenta Arhiepiscopia Târgoviștei la festivitatea naţională de premiere a Concursului „Unirea: libertate și unitate”, organizată la București, de sărbătoarea hramului Catedralei Patriarhale din București, în 21 mai. Cele 15 grupe parohiale de cateheză participante s-au calificat la faza eparhială, după ce în perioada 15-20 martie au avut loc evaluarea și premierea a 605 elevi înscriși în etapa pe protoierii.
Concursul național cultural-artistic „Unirea: libertate și unitate” este organizat de Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale, în contextul Anului omagial al unității de credință și de neam și al Anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918. Competiția se desfășoară, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în perioada 21 noiembrie 2017 – 21 mai 2018. Concursul evidențiază „importanța libertății câștigate prin viața în Hristos, a tradiției și a portului popular, precum și unitatea de credință și de neam în țara noastră, în contextul unor tendințe puternice de diluare și relativizare a ei”, se arată în pliantul de promovare.
Scopul concursului este de a cultiva dragostea față de țară și de Biserică și de a-i educa pe copii în sensul respectării valorilor tradiționale și a afirmării propriei identități religioase, culturale și naționale.