La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Concursul „Varlaam Mitropolitul. Bucuria cunoaşterii“ şi-a desemnat câştigătorii
Copiii din clasele a IV-a de la mai multe şcoli ieşene au participat, la sfârşitul săptămânii trecute, la concursul „Varlaam Mitropolitul. Bucuria cunoaşterii“. Aceştia au răspuns provocării în cadrul unei probe scrise, dar şi într-o manieră inedită, la o probă practică, alături de părinţii lor. Competiţia a fost organizată de către reprezentanţii Şcolii „Varlaam Mitropolitul“, aflată sub patronajul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Astfel, dacă la proba teoretică elevii au trebuit să se descurce singuri şi să-şi demonstreze cunoştinţele de matematică, limba română, istorie şi geografie, proba practică a însemnat o provocare şi pentru părinţi. Familia a fost în centrul atenţiei, şi în familie a trebuit să se construiască cel mai înalt turn - dintr-o varietate de materiale puse la dispoziţie de către organizatori.
Toţi copiii şi toţi părinţii au fost, într-un final, câştigători. Micuţii au primit diplome, şepci, tricouri şi pixuri personalizate, dar şi o veste care i-a fericit. „Atât de bine ne-am simţit la această primă ediţie a concursului «Varlaam Mitropolitul. Bucuria cunoaşterii», încât comisia de selecţie a hotărât să acorde excursii tuturor copiilor. A fost o propunere pe care am îmbrăţişat-o cu drag. Aşadar, copiii primesc o excursie experenţială tematică de o zi, pe 7 iunie. De asemenea, toţi părinţii sunt calificaţi pentru a participa la un atelier «Ai copil. Învaţă să fii părinte!», pe 17 mai“, a informat Cristina Gheorghe, director executiv al Fundaţiei „Varlaam Mitropolitul“.
Surprizele au continuat pentru elevii care s-au clasat pe podium. Astfel, pentru primele trei locuri, premiul s-a îmbogăţit substanţial cu burse de merit. Acestea presupun învăţământ gratuit în timpul claselor V-VIII, cu singura condiţie ca mediile generale să fie peste 9. „Eu, în primul rând, vreau să Îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru că am reuşit să iau bursa, părinţilor pentru că au vrut să mă înscrie şi doamnelor profesoare, care m-au încurajat să particip la acest concurs“, a spus Ana Sturzu, câştigătoarea primului loc. Pe locul al II-lea s-a clasat Iustin Marinică, iar pe locul al III-lea - Oana Geambec. Dacă primii doi copii erau deja elevi ai Şcolii „Varlaam Mitropolitul“, Oana provine de la Şcoala „Ştefan Bârsănescu“. În timp ce Iustin s-a bucurat că a luat un premiu şi că a trecut printr-o asemenea competiţie, Oana este sigură că nu va uita niciodată această experienţă. În aceeaşi situaţie sunt şi părinţii. „Cred că acesta ar trebui să fie viitorul, în ceea ce priveşte şcoala românească. Un alt mod de abordare, un alt mod de a percepe cuvintele «şcoală» şi «educaţie»“, susţine mama Oanei Geambec. Iar completările nu au ezitat să apară. „A fost un moment pe care mi-l doresc să-l trăiască din ce în ce mai multe familii“, a spus Simona Marinică, mama lui Iustin. Astfel, experienţa concursului a fost una inedită, atât pentru copii, cât şi pentru părinţi. „N-am mai trăit aşa. Este bine să nu punem presiune doar pe copiii noştri. Noi îi trimitem la examene, îi bombardăm cu tot felul de cerinţe şi le punem o povară pe care ei, în general, nu o pot duce. Acum, am împărţit şi noi povara, jumătate din merit sau din vină ne aparţine, aşa că e un fel de a ne asuma şi noi ceea ce li se întâmplă copiilor“, mărturiseşte preotul Constantin Sturzu, tatăl Anei - ocupanta primului loc.
Astfel, s-a concretizat ideea că, la Şcoala „Varlaam Mitropolitul“, nu doar elevii vin la ore, ci şi părinţii lor sunt implicaţi şi încurajaţi să lucreze împreună. Prin acest concurs de bucurie a cunoaşterii s-a continuat implementarea unui învăţământ modern şi de calitate - un exemplu de bune practici, ce ar trebui să fie urmat de cât mai multe unităţi de învăţământ. (N.P.)