Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Concursuri de creaţie şi activităţi şcolare
Săptămâna care a trecut a fost una plină de activităţi pentru elevii a trei şcoli din Timişoara. Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 2 din Timişoara a organizat Concursul de creaţie plastică „Icoana mea“, la Colegiul Naţional „Ana Aslan“ din Timişoara a avut loc premierea elevilor participanţi la cea de a VII-a ediţie a Concursului şcolar judeţean de creaţie literar-religioasă, iar Şcoala Generală Nr. 19 „Avram Iancu“ din Timişoara a adus în atenţia elevilor pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
Şcoala cu clasele I-VIII Nr. 2 din Timişoara a organizat sâmbătă, 18 mai, cea de-a X-a ediţie a concursului de creaţie plastică intitulat „Icoana mea“. Evenimentul a întrunit şi în acest an elevi pasionaţi de pictura religioasă, de la mai multe şcoli din judeţul Timiş. Alături de elevi şi profesori, a fost prezent şi pr. consilier Sorin Lungoci, de la Sectorul Învăţământ şi activităţi cu tineretul al Arhiepiscopiei Timişoarei. Concursul iniţiat de profesoara de religie de la Şcoala Nr. 2, Daniela Berar, a reprezentat un bun prilej pentru copiii talentaţi la pictură să-şi manifeste măiestria artistică prin realizarea unei lucrări plastice cu tematică religioasă. Ediţia din acest an a concursului a propus tinerilor artişti tema „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfinţii Români“. Concurenţii au participat cu icoane realizate atât pe lemn, cât şi pe sticlă, în abordări şi tehnici diverse, precum tempera sau ulei. Lucrările au fost jurizate de profesori de specialitate şi au fost expuse în cadrul unei expoziţii organizate în holul unităţii de învăţământ. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, şi cu purtarea de grijă a Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al eparhiei, Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Timişoarei a oferit copiilor participanţi la concurs premii constând în iconiţe şi cărţi religioase, tipărite la editura eparhială „Învierea“. Cea de a X-a ediţie a concursului „Icoana mea“ a fost organizată cu sprijinul Mitropoliei Banatului şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.
Totodată, joi, 16 mai, la Colegiul Naţional „Ana Aslan“ din Timişoara a avut loc premierea elevilor participanţi la cea de a VII-a ediţie a Concursului şcolar judeţean de creaţie literar-religioasă, la care au luat parte aproximativ 200 de elevi. Tema acestui concurs a fost „Iubire şi iertare“ şi s-a desfăşurat pe două secţiuni, eseu şi poezie, pentru elevii de gimnaziu şi liceu. Fiind o temă foarte generoasă, s-au urmărit atât impactul orelor de religie asupra copiilor, dar şi părerea lor generală asupra scrierilor literare. Din cei 200 de participanţi, au fost premiaţi peste 70, iar noutatea din acest an este că premierea a fost făcută pe clase, datorită numărului mare de elevi înscrişi în concurs. Creaţiile lor vor fi oferite revistei «Învierea» a Arhiepiscopiei Timişoarei pentru publicare, urmărindu-se totodată şi alcătuirea unei broşuri în care să fie tipărite toate lucrările elevilor. Evenimentul a fost organizat de Colegiul Naţional „Ana Aslan“ din Timişoara, prin grija profesorilor Gheorghe Jula, Lavinia Bloju, Otilia Bichiş, Gelu Lugojan, pr. Ciubotin Blagoe şi prof. univ. dr. Claudiu Arieşan, în colaborare cu Inspectoratului Şcolar Judeţean şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timişoarei. La concurs au participat elevi din mai multe şcoli din Timişoara, precum şi elevi de la şcolile şi liceele din întreg judeţul Timiş. Toţi premianţii au primit diplome, cărţi şi iconiţe din partea organizatorilor.
De asemenea, la Şcoala Generală Nr. 19 „Avram Iancu“ din Timişoara a avut loc un eveniment, ce a adus în atenţia elevilor pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, moment la care au participat elevii claselor IV-VII. „Această manifestare îi omagiază pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, întrucât anul acesta se împlinesc 1.700 de ani de la Edictul de la Milan, prin care creştinismul devine o religie licită. În acest sens, am organizat activităţi cu elevii, pe care i-am implicat activ în derularea activităţii, atât individual, cât şi în grup, prin susţinerea de referate, prezentări, lucrări şi cântece legate de Praznicul Învierii şi de sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. Mulţumim conducerii şcolii, profesoarelor Camelia Circu, director-adjunct, şi Claudia Munteanu, directorul şcolii, pentru prezenţa şi aportul la buna desfăşurare a întâlnirii“, a precizat Florina Jinga, profesoară de religie în cadrul şcolii. De asemenea, un rol important în organizarea evenimentului l-au avut şi profesorii de religie Virginia Lupu şi Alexandru Dădulescu, care au pregătit temeinic elevii care au avut de susţinut lucrări.