În data de 4 mai 2025 se vor împlini șapte decenii de la trecerea la Domnul a marelui muzician român George Enescu. În anticiparea acestui moment, luni, 28 aprilie, artistul a fost comemorat la Biserica voievodală
Conferința „Ascultarea, temeiul vieții creștine” organizată de ASCOR în București
În seara zilei de duminică, 6 aprilie, la Academia de Studii Economice din București, s-a desfășurat o conferință cu temă duhovnicească, intitulată „Ascultarea, temeiul vieții creștine”. Evenimentul a fost organizat de Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) și a fost moderat de părintele Vasile Gavrilă, îndrumător duhovnicesc al asociației. Conferința a fost susținută de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
„Viața creștină nu este altceva decât un dar neprețuit al lui Dumnezeu, o chemare la comuniune, iubire și sfințenie. A fi creștin înseamnă a primi cu bucurie darul acestei vieți și a o trăi în duhul Evangheliei, cu smerenie și ascultare. În această privință, ascultarea nu este doar o virtute printre altele, ci este temelia întregii vieți în Hristos, o trăsătură esențială fără de care nu poate exista adevărata comuniune cu Dumnezeu. Este răspunsul nostru liber și iubitor la voia Celui care ne-a creat și ne-a mântuit. Ascultarea, în sensul profund duhovnicesc, nu este o simplă supunere exterioară, ci un act de iubire și de încredere. Într-o lume marcată de individualism și de căutarea afirmării de sine, ascultarea pare adesea o slăbiciune sau o renunțare dar, în realitate este una dintre cele mai mari puteri duhovnicești. Prin ascultare, omul leapădă egoismul și se deschide lucrării harului, devenind vas curat în care Dumnezeu poate să lucreze”, a afirmat Preasfinția Sa.
Episcopul-vicar a mai subliniat în cadrul conferinței, faptul că Mântuitorul Iisus Hristos este icoana desăvârșită a ascultării și a dragostei.
Anastasia Ciupitu, președinta ASCOR, a adăugat: „Am ales această temă deoarece ascultarea este una dintre cele mai importante și totodată mai puțin înțelese valori ale vieții creștine”.