În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Conferinţa clericilor din Arhiepiscopia Timişoarei
Joi, 25 septembrie, în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara s-a desfăşurat conferinţa clericilor din cuprinsul Arhiepiscopiei Timişoarei. În mijlocul preoţilor şi diaconilor timişeni s-a aflat pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti, care a susţinut conferinţa intitulată „Pocăinţa, de la remuşcare la întâlnirea cu Dumnezeu“.
Întrunirea preoţească a debutat la Catedrala Mitropolitană „Sfinţii Trei Ierarhi“ din Timişoara cu săvârşirea Sfintei Liturghii, oficiată de către Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, alcătuit din consilierii Centrului eparhial şi din protopopii eparhiei. Lucrările conferinţei s-au desfăşurat în Aula Magna a Universităţii de Vest din Timişoara, sub preşedinţia Preasfinţitului Părinte Paisie Lugojanul, în prezenţa consilierilor eparhiali, a protopopilor şi a clericilor din cele şase protopopiate ale Arhiepiscopiei: Timişoara I, Timişoara II, Lugoj, Făget, Deta şi Sânnicolau Mare.
Cuvântul de deschidere a aparţinut ierarhului, care a subliniat importanţa unor astfel de întruniri pentru consolidarea şi intensificarea activităţii pastoral-misionare a slujitorilor Sfintelor Altare. „Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, am avut bucuria ca la această conferinţă de toamnă să-l avem în mijlocul nostru pe părintele profesor Gheorghe Holbea, prodecanul Facultăţii de Teologie din Bucureşti. În cadrul lucrărilor, un punct important a fost prezentarea realizărilor deosebite pe plan educaţional ale celor două instituţii de învăţământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timişoarei. Cu acest prilej, reprezentanţii Şcolii Primare «Sfântul Antim Ivireanul» şi ai Grădiniţei «Troiţa» au avut ocazia să aducă mulţumiri tuturor preoţilor pentru sprijinul acordat, în vederea susţinerii şcolarizării elevilor cu situaţii materiale speciale şi a reabilitării şi dotării noului sediu. Menţionăm că toate acestea nu puteau fi realizate fără sprijinul credincioşilor din cuprinsul eparhiei noastre. Mulţumim tuturor participanţilor la întrunire şi le transmitem binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, nădăjduind că întâlnirea de astăzi va fi de folos activităţii pe care o desfăşurăm în cadrul Bisericii“, a precizat Preasfinţitul Părinte Paisie Lugojanul.
Realizări pe plan educaţional
Şedinţa de lucru a fost prefaţată de conferinţa dedicată Anului omagial euharistic, intitulată „Pocăinţa, de la remuşcare la întâlnirea cu Dumnezeu“, susţinută de pr. lect. dr. Gheorghe Holbea, prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. În continuare, reprezentanţii Şcolii Primare „Sfântul Antim Ivireanul“ şi ai Grădiniţei „Troiţa“ au făcut o prezentare a activităţii celor două instituţii de învăţământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Timişoarei, precum şi a noului sediu, inaugurat la 15 septembrie a.c., primit în concesiune de la Primăria Timişoarei şi reabilitat şi dotat cu sprijinul Asociaţiei Pro Logos şi al mai multor parohii din cadrul eparhiei. Cu această ocazie, a fost evidenţiată nevoia susţinerii pe mai departe a programului educaţional oferit de cele două instituţii, pentru promovarea unei educaţii temeinice şi sănătoase, bazate pe principiile valorilor creştin-ortodoxe.
Prezentarea hotărârilor Sfântului Sinod
În continuare, au fost abordate mai multe aspecte privind activitatea administrativ-gospodărească şi pastoral-misionară a parohiilor timişene. Totodată, au fost aduse la cunoştinţa clericilor ultimele hotărâri ale Sfântului Sinod, precum şi dispoziţii recente ale Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Timişoarei. „Programul acestei întâlniri a fost gândit atât pentru a respecta hotărârile Sfântului Sinod în ceea ce priveşte tematica anuală aprobată de înaltul for bisericesc, cât şi pentru a dezbate probleme curente ale Administraţiei bisericeşti eparhiale în toate sectoarele care o formează: bisericesc, cultural, economic, social-filantropic, patrimonial şi de învăţământ. Cu acest prilej, fiecare consilier a prezentat problemele sectorului pe care îl conduce, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Nicolae, pornind de la hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, aşa încât ele să fie bine cunoscute de toţi părinţii slujitori din parohiile Arhiepiscopiei Timişoarei“, a menţionat pr. Ionel Popescu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Timişoarei. (George Giurgiu, Valentin Birău)