Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Conferință cu tema „Preoția împărătească”
Părintele arhimandrit Zaharia Zaharou de la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Essex, Anglia, a susținut marți, 2 octombrie 2018, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București o conferință duhovnicească cu tema „Preoția împărătească”. Evenimentul organizat de ASCOR București s-a bucurat de participarea unui public numeros, având și o sesiune de întrebări venite din partea auditoriului cărora invitatul le-a răspuns la final.
Tema conferinței, „Preoția împărătească”, inspirată din textul de la 1 Petru 2, 5: „Şi voi înşivă, ca pietre vii, zidiţi-vă drept casă duhovnicească, preoţie sfântă, ca să aduceţi jertfe duhovniceşti, bine-plăcute lui Dumnezeu, prin Iisus Hristos”, a fost atractivă pentru că părintele Zaharia Zaharou a prezentat o evaluare duhovnicească a rolului credincioșilor în Biserică, și nu numai, ci în relație cu lumea întreagă.
„Biserica nu se zidește cu pietre moarte, ci cu pietre vii, care sunt mădularele ei. Preotul, dar și fiecare credincios joacă un rol activ la zidirea Trupului lui Hristos prin propria lui viață, prin voia tămăduită și prin osteneala întru Hristos”, a spus părintele arhimandrit.
Înțelesurile preoției împărătești la care toți suntem chemați au fost desprinse din prezentarea a trei daruri universale făcute omului în Biserică: zidirea lui drept casă duhovnicească sau biserică a lui Dumnezeu, preoția împărătească și aducerea jertfelor duhovnicești. Părintele arhimandrit Zaharia Zaharou a spus că omul se zidește casă duhovnicească în măsura în care Dumnezeu se sălășluiește în El: „Omul devine Biserică și vas de cinste atunci când cheamă numele Domnului din inimă curată. Astfel, el petrece neîncetat în prezența plină de har a Dumnezeului Celui viu”. Căile de zidire duhovnicească prezentate de părintele Zaharia sunt rugăciunea și împărtășirea cu Sfintele Taine, adică viața sacramental-liturgică a Bisericii.
Al doilea dar, preoția împărătească, este primit de om prin Taina Sfântului Botez și a fost definit ca „darul slujirii ca preot, mai întâi al propriei sale desăvârșiri și mântuiri, și apoi al mântuirii întregii lumi”. Preoția împărătească se manifestă prin viețuirea omului în prezența Dumnezeului Celui viu și rugăciunea pentru lumea întreagă. „Părintele Sofronie Saharov sublinia că omul poate fi purtător al harului preoției împărătești chiar dacă nu poartă cinul preoției. Esența și puterea acestei preoții se vădesc în rugăciunea pentru lumea întreagă, care este chemarea desăvârșită a Marelui Păstor Hristos. Creștinul care a primit darul iubirii lui Hristos nu se lasă copleșit duhovnicește de priveliștea chinuitoare a lumii prinse în cătușele de nesfărâmat ale morții, și pătimește împreună cu ea cu mare durere, și cu multe lacrimi”, a spus părintele Zaharia Zaharou. De asemenea, părintele arhimandrit a explicat că prin rugăciunea pentru lumea întreagă creștinul intră în „șuvoiul” rugăciunii pentru lume a Domnului Hristos din Grădina Ghetsimani: „Printr-o viețuire smerită în dragoste compătimitoare, în pocăință și în rugăciune pentru lume, creștinul, fie el bărbat sau femeie, și fie că poartă sau nu cinul preoției, se poate face părtaș la preoția împărătească a lui Hristos care mântuiește întregul Adam. Printr-un astfel de om, Hristos Se pogoară la noi și devine slujitorul lumii în lucrarea Sa de mântuire”.
Al treilea dar, jertfa duhovnicească pe care omul trebuie să o aducă lui Dumnezeu, a fost prezentat din două perspective: inima înfrântă care se deșartă pe sine, se smerește până la sfârșit vărsând lacrimi de pocăință („Jertfa lui Dumnezeu: duhul umilit; inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi”, Ps. 50, 18); și jertfa laudei și a rugăciunii către Dumnezeu („Jertfeşte lui Dumnezeu jertfă de laudă şi împlineşte Celui Preaînalt făgăduinţele tale”; Ps. 49, 15).
La conferință a participat și părintele prof. dr. Constantin Coman, care a făcut o prezentare invitatului și a tradus conferința în limba română. La final, a fost lansat și volumul „Veșnicul astăzi”, care cuprinde scurte omilii și cuvântări ale părintelui arhim. Zaharia Zaharou la sărbători din cursul anului bisericesc. De asemenea, părintele Zaharia a mulțumit cu această ocazie Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru binecuvântarea de a conferenția la Facultatea „Justinian Patriarhul”.